Stráž nad Nisou má konečně obchvat - o dva měsíce dříve

Stráž nad Nisou - Silniční spojení ve Frýdlantském výběžku na severu Čech bude jednodušší. Už za necelé dva týdny se totiž otevře obchvat kolem Stráže nad Nisou. Ten řidičům zkrátí cestu a uleví se i lidem žijícím u původního tahu. Nový úsek silnice 1/13 se měl přitom otevřít až v říjnu.

Více než čtyřkilometrový úsek už je hotový, pracuje se pouze na svodidlech. Otevření tedy nic nebrání, první řidiči tudy projedou už 8. srpna. To je o dva měsíce dřív, než bylo původně v plánu. „Díky vhodným klimatickým podmínkám a maximálnímu pracovnímu nasazení se nám podařilo v předstihu tuto stavbu zprovoznit,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Silnice za 680 milionů Kč se začala stavět v roce 2009. Kvůli problémům s vedením vysokého napětí ale práce rok stály.

Otevření úseku uleví hlavně lidem žijícím ve Stráži nad Nisou. Středem obce totiž projíždí veškerý transit směřující na Frýdlantsko. Lidi obtěžuje hluk, otřesy ničí domy.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Stejné problémy mají i v nedalekém Mníšku. Nová silnice ale končí před obcí. „Nicméně máme zprávy, že někdy okolo roku 2017-18 by mělo dojít ke stavbě další etapy,“ neztrácí naději zdejší starosta Roman Slezák (nez.).

ŘSD zatím neví, kdy se začne další úsek stavět. Bude záležet nejen na tom, jestli se seženou peníze, ale také na tom, jak rychle se podaří vykoupit potřebné pozemky. Stejný problém už zbrzdil před lety i výstavbu prvního úseku.