Povodeň vzala mosty, náhradní staví ženisté. Budou sloužit až tři roky

Chlum u Sedlčan (Příbramsko) – Provizorní náhradu za most, který vzala červnová povodeň, předají ženisté v Chlumu u Sedlčan. Je to třetí dokončený z pěti náhradních mostů, které armáda ve středních Čechách staví. Středočeský kraj, kterému patřily zničené mosty, bude muset postavit trvalou náhradu během dalších tří let. Zatím bude mít pronájem konstrukcí, které patří Správě státních hmotných rezerv, zdarma, potom by za ně již musel platit.

Most v Chlumu u Sedlčan je patnáctimetrový, překonává výtok z rybníka. Stavělo ho dvacet vojáků s pomocí autojeřábu a ženijní techniky. Podle vedoucího projekčního týmu Pavla Maňase si vojáci přivezli díly tzv. těžké mostové soupravy, které potom sestavili jako stavebnici.

Dva náhradní mosty již ženisté ve středních Čechách po povodních postavili. „V současné době jsou hotové dva mosty. Předaný již byl v Novém Kníně, ve středu dodělali most v Červeném Hrádku u Sedlčan,“ řekl Pavel Maňas. K nim o víkendu ještě přibudou mosty v Zadní Třebani a Velkých Číčovicích. Všechny čtyři další mosty jsou však menší, vojáci je stavějí z tzv. mostní soupravy, které tvoří třímetrové díly kompletního mostu, jež se skládají za sebe.

Soupravy, ze kterých ženisté staví mosty, byly původně součástí armádního vybavení, později je získala Správa státních hmotných rezerv. Používá je ministerstvo dopravy nebo bezpečnostní systém ČR při mimořádných událostech.

Následky povodní jsou stále patrné na řadě míst. Například obnova pražských parků po červnových povodních bude trvat až dva roky, vyplývá z odhadů magistrátu hlavního města. Největší škody způsobily povodně ve Stromovce, kde se muselo pokácet 120 stromů. Všechny pražské parky už jsou teď otevřené, kvůli podmáčené půdě by ale lidé měli být dál opatrní.