Jihlavský dopravce vypadl z jihomoravské soutěže. Stěžuje si u ÚOHS

Brno – Pětimiliardový tendr Jihomoravského kraje na zajištění autobusové dopravy prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Stížnost podal vysočinský autobusový koncern ICOM Transport, kterému se nelíbí, že ho jihomoravští radní vyloučili z některých zakázek. Společnost přitom tvrdí, že nabídla nejnižší cenu za dopravní obslužnost regionálních linek v části jižní Moravy.

ICOM vyřadili jihomoravští radní ze soutěží na autobusovou obsluhu dvou oblastí kraje. „Byli vyřazeni pro nesrovnalosti, které tam byly,“ řekl radní Zdeněk Pavlík (ČSSD). Předsedkyně představenstva Icomu Kateřina Kratochvílová ovšem tvrdí, že kraj své rozhodnutí řádně nezdůvodnil a firmu vyřadil přesto, že nabídla nejnižší cenu. „Rada kraje pouze rozhodla, že jsme neuspěli, a nezdůvodnila své rozhodnutí,“ podotkla Kratochvílová.

Jihlavský dopravce se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže – kraj totiž vybral vítěze tendru dříve, než Icomu uplynula lhůta k podání námitek. Podle firmy zaplatí kraj za deset let o 200 milionů korun více, než činila její nabídka. To ale Jihomoravští odmítají. „Nedovedu říct, kdo tu cenu vypočítal, to je jedna věc a druhá věc je, že komise rozhodla,“ uvedl radní Pavlík.

ÚOHS zatím zvažuje, zda vydá předběžné opatření. „Má vliv na zákaz uzavření smlouvy se současným vybraným dodavatelem. Základem našeho prověření bude prověření výběru nejlepší nabídky,“ přiblížil předseda úřadu Petr Rafaj. Jihomoravští radní chtějí, aby nový dopravce jezdil už od prosince letošního roku. Čekají proto, co a kdy ÚOHS řekne. Vzhledem ke zkušenostem, které má s rozhodováním Plzeňský kraj, v případě, že úřad předběžné opatření vydá, mohou už na jižní Moravě začít vybírat nové datum zahájení provozu. Na západě Čech se ÚOHS zabývá stížností na obdobný tendr již přes půl roku.

Blanka Poulová o autobusovém tendru (zdroj: ČT24)