Voda na severu Prahy opět poteče ráno, vetché potrubí ve vedru prasklo

Praha – V části Prahy neteče voda. Kvůli havárii vodovodního řadu vyschla severovýchodní část města. Oprava potrvá až do rána, podle posledních informací vodohospodářů zhruba do pěti hodin. Na služby náhradních cisteren se zatím musí spoléhat asi 50 tisíc lidí.

Část Prahy kvůli havárii vyschla. Podle informací Pražských vodovodů a kanalizací neteče voda na Střížkově, Proseku, v Kobylisích, Ďáblicích a části Libně a Vysočan. Výpadek nahrazují cisterny, oprava zřejmě potrvá až do čtvrtečního dopoledne. „Vodovodní řad je ve velké hloubce, takže oprava bude trvat delší časový interval,“ zdůvodnil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Ondřej Pokorný. Havárii způsobila kombinace stáří potrubí, které je z roku 1965, a horké a suché počasí minulých dnů. „V období velkého sucha se půda smršťuje a působí na vodovodní řady,“ vysvětlil Pokorný.

Téměř metrová díra vznikla před polednem ve vodovodním řadu ve Formánkově ulici. Voda z podzemí začala rychle vytékat a zatopila několik okolních ulic. „Vytékala rychlosti až tisíc litrů za vteřinu,“ řekl mluvčí Pokorný. Po osmé večer se již podařilo vykopat poškozený úsek potrubí, dělníci potom začali pokládat nové. Večer ho začne vodárna napouštět, ráno tak již v zasažených oblastech voda poteče. PVK vyzvala lidi, kterým havárie vodovodu způsobila škodu, aby se na ni obrátili. „Náhrada škod jim bude vyplacena v plné výši v rámci pojištění,“ vyzvala vodohospodářská společnost.

Podle Pokorného se jedná o druhou nejrozsáhlejší havárii vodovodu v Praze za posledních pět let. Za největší výpadek v zásobování vodou označil květnovou havárii v Hanusově ulici v Praze 4. Osm hodin tehdy bylo bez dodávek vody přibližně 70 tisíc lidí.

Porucha vodovodu odřízla část Prahy od pitné vody (zdroj: ČT24)