Z historického centra Slavkova musí zmizet reklamní stojany. Kvůli estetice i bezpečnosti

Reklamu v historickém centru Slavkova u Brna nově omezuje nařízení o zákazu reklamy šířené na veřejně přístupných místech mimo provozovny. Radnice tak bojuje hlavně proti takzvaným áčkům. Podnikatelům, kteří je neodstraní, hrozí několikatisícové pokuty. Obyvatelé nařízení vítají, někteří živnostníci s ním ale nesouhlasí. Reklamu regulují podobným způsobem i radnice ve Znojmě či Mikulově. Brno připravuje manuál.

Od 5. ledna platí ve Slavkově nařízení o regulaci reklamy. Z ulic musí zmizet hlavně takzvaná reklamní áčka.

Místní podnikatelé si ale na nařízení ještě nezvykli. Před svými provozovnami reklamy stále vystavují. Áčka zvou do prodejny dárků, na druhé straně ulice se nabízí káva nebo párek v rohlíku. „Esteticky to není ideální, i z bezpečnostního hlediska to není ideální. Když si vezmeme matky s kočárky nebo slepce, tak áčko uprostřed chodníku je pro ně bariéra,“ řekla mluvčí města Veronika Slámová.

Nové nařízení omezující reklamu se vztahuje na všechny podnikatele v centru města a v jeho blízkosti. Radnice může udělit až desetitisícovou pokutu. K tomu chce ale přistoupit až od začátku února. „Chceme to s nimi během ledna prodiskutovat. Teprve od února bychom začali s postihy,“ řekla místostarostka Marie Jedličková (KDU-ČSL).

Radnice zkušebně, formou doporučení, zkoušela omezení reklamy už loni. Za nedodržení předpisu ještě pokuta nehrozila. Zlatník Vahagn Babayan se už ale doporučení přizpůsobil. „Mám výlohu, mám reklamu, nemusím mít áčko,“ řekl majitel zlatnictví. Sám ale říká, že se těm, kteří áčka uklidit odmítají, nediví. „Ti lidé, kteří provozují zastrčený obchod, musí mít nějaký poutač. Je to logické, bez toho to nejde,“ dodal.

Omezit reklamu v centrech se snaží i další města. Průkopníkem na jihu Moravy je Znojmo. To už reklamu reguluje několik let. Na podzim minulého roku zastupitelé zaktualizovali takzvané designové pokyny. Znojemští podnikatelé mají možnost žádat o dotaci na správné označení své provozovny. Slavkovská radnice pak jako náhradu za zakázaná áčka nabízí místo na městské vývěsce nebo propagaci na webu města.