Pecina: Máj bude křižovat více policistů a místní asistenti prevence kriminality

České Budějovice – Trvalé posílení hlídek a zavedení tzv. asistentů prevence kriminality, kteří detailně znají situaci v problémové lokalitě, má pomoci se zklidněním situace na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. Podle ministra vnitra Martina Peciny, který navštívil oblast Máje, kde žije sociálně slabá komunita se silnou romskou částí, je sídliště mnohem klidnější než například severočeské sociálně vyloučené komunity. Dlouhodobě považuje za klíčové pro zklidnění situace nejen na Máji snížení sociálního napětí.

Asistenti prevence kriminality, tedy pomocníci městské policie rekrutovaní přímo z řad problematických skupin, kteří dobře znají místní problémy, v Českých Budějovicích zatím nejsou. Ministr vnitra Martin Pecina, který asistenty v roce 2009 zavedl, to chce změnit. „Rozhodli jsme, že tady nasadíme čtyři asistenty prevence kriminality,“ přiblížil ministr Pecina. Upozornil však, že situace na sídlišti Máj není tak kritická jako v některých jiných sociálně vyloučených lokalitách. „Po desáté hodině večerní úplně klidná a před desátou tam byl hluk, ale nebylo to nic, co bychom neznali z jiných vyloučených lokalit. Dokonce bych řekl, že situace je tady mnohem klidnější než třeba na severu Moravy nebo v severních Čechách,“ podotkl.

Napětí v Českých Budějovicích podle ministra vystupňovali spíše demonstranti, kteří si stěžovali na chování Romů na Máji, podle nespokojených občanů sídliště několik stovek lidí „terorizuje“ zbylé desítky tisíc obyvatel. Protestů se ale podle budějovického magistrátu zúčasntnili i extremisté z jiných míst. „Kdyby se nám tady o víkendech nenaváželi lidé z celé České republiky, tak by situace už byla stabilizovaná,“ řekl Martin Pecina.

Kromě asistentů prevence kriminality bude v Budějovicích, resp. na Máji, také více policistů. Hlídky jsou posílené už nyní především díky příjezdu policistů z jiných míst, od příštího roku ale posílí i samotné májské obvodní oddělení. „Příští rok v rámci zvyšování počtu policistů v celé České republice plánuji, že i zde na obvodním oddělení na sídlišti Máj zvýšíme počet policistů, aby byl dostatečný,“ slíbil ministr.

Ke zklidnění na sídlišti mají přispět i opatření, jež chystá město. „Budeme jednat o doprovodných sociálních programech – opatřeních, která by měla na sídliště přivést lidi z administrativy, kteří budou schopni a ochotni lidem, kteří mají problém či handicap, radit. Bude tam detašované pracoviště radnice, bude tam mobilní služebna městské policie,“ uvedl primátor Juraj Thoma.

Májské problémy naplno vypluly na povrch koncem června. Krátce po incidentu, kdy se na sídlištním hřišti po dětské strkanici popralo asi sto lidí, proběhla demonstrace. Její pořadatelé na rvačku reagovali, považovali ji za důkaz chování májských Romů. Po demonstraci na centrálním náměstí Přemysla Otakara II. pochodovali její účastníci na sídliště, když se jim do cesty postavili policisté, poprali se i oni. Podobný incidenty následovaly i v dalších dvou týdnech.