Z Prahy do Klecan po nové cyklostezce

Praha - Prahu a středočeské Klecany spojuje nová cyklostezka. Prodloužením trasy o necelé dva kilometry se podařilo propojit centrum hlavního města s územím Středočeského kraje. Další cyklostezky se v následujících dvou letech už stavět nebudou, skončil dotační program.

Pro bruslaře znamená nový úsek prodloužení jízdy po hladkém povrchu téměř o dva kilometry. Pokud jedou z pražské zoo, po sedmi kilometrech pohodlně dojedou až do středočeských Klecan.

Prodloužený úsek potěší i cyklisty - nejen ty domácí, ale i zahraniční. Z Prahy na sever směrem na Drážďany a Berlín jezdí často skupiny výletníků s kolem obtěžkaným zavazadly. „Je to součást dálkové trasy, která má u nás velký potenciál přitáhnout cykloturisty, nejen ty, co jezdí po silnicích, ale i ty, kteří jedou jako rodina s dětmi a potřebují vyšší komfort,“ řekl Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat.

Klecany a Prahu spojuje nová cyklostezka (zdroj: ČT24)

Slavnostní otevření oddálily povodně 

Původně se měla cyklostezka otevírat už před měsícem, při záplavách na začátku června tu ale byly 3 m vody, a bylo tedy nutné nejdřív odklidit naplavené bahno, poškozené stromy a vyvrácené dopravní značky.

Středočeský kraj už teď plánuje další investici. Na cyklotrasu by v budoucnu měl navazovat most, který by spojil pravý břeh s levým. „Občané Klecan a Roztok nemají možnost chodit na návštěvu mezi sebou jinak než po přívozu, a pokud mají kolo, tak je to velmi složité a tady ten most chybí,“ vysvětlil náměstek hejtmana Středočeského kraje Marek Semerád. 

Nová část cyklostezky
Zdroj: ČT24

Ještě by bylo potřeba dobudovat stezku přes tzv. Větrušickou rokli. Tu teď musí cyklisté překonávat po silnici. Hejtmanství už ale do nových úseků investovat nechce. Dotace z ROPu jsou vyčerpané a další peníze budou až od roku 2015.

Vydáno pod