Brno opraví za více než půl miliardy korun polikliniky Zahradníkova a Lesná

Brno opraví polikliniky Lesná a Zahradníkova (zdroj: ČT24)

Přes půl miliardy korun investuje v příštích letech město Brno do oprav dvou poliklinik. Kompletní rekonstrukce se dočkají zdravotnická zařízení Lesná a Zahradníkova. V prvním případě má být hotovo v polovině příštího roku, ve druhém se postupné opravy protáhnou na pět let.

Horšící se stav budov postavených v sedmdesátých letech se podepisuje na každodenní práci lékařů. „Pokud nemůžete zavřít a otevřít okno nebo nedokážete regulovat teplotu topení, je to velmi nepříjemné. A odstávka vody taky,“ přiblížila situaci lékařka Radmila Vondráková, která už dvanáct let ordinuje v poliklinice Lesná.

Přímo pod ordinací se od prosince prohání bagry a dělníci pracují na úplné proměně první části polikliniky. Důvodem jsou nejen chátrající budovy, ale taky nebezpečný azbest ve stěnách a za desetiletí nahromaděný odpad. „Vyvezli jsme zhruba osm tun,“ uvedla místostarostka městské části Brno-sever Miriam Kolářová (KDU-ČSL). Zvenčí viditelných změn se Lesná dočká na podzim, kdy budova dostane nový plášť.

Vizualizace oprav polikliniky Lesná
Zdroj: www.archdesign.cz/Architekti David Kudla a Petr Svoboda

Polikliniku Zahradníkova už opravují pět let

Poliklinika Zahradníkova prochází postupnou rekonstrukcí. Dočkala se například už částečně opravené fasády a od začátku roku taky dvou nových budov. Ty budou sloužit jako náhradní prostory během blížící se rekonstrukce ordinací a čekáren. Poté by se do nich měli přestěhovat lékaři z Bílého domu. 

Dvě nové budovy polikliniky Zahradníkova
Zdroj: ČT24

Zmizet mají naopak některé nepůvodní přestavby. „Otevřeme původní respirárium, aby se historický objekt navrátil do své historické podoby,“ řekl náměstek brněnského primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) s tím, že k tomuto kroku dojdou stavaři až při rekonstrukci vnitřních částí. Letos je v plánu hlavně sanace vlhkosti.

„Budova je stará a v podstatě každý měsíc řešíme nějaký problém, jako je protékání starého potrubí,“ uvedla ředitelka Sdružení zdravotnických zařízení II Brno Kamila Krausová. Rekonstrukce polikliniky Zahradníkova skončí až za pět let.