Inspekce: Policisté střelbou na auto, po které zemřel řidič, nepochybili

Policisté nepochybili, když předloni při pronásledování kradeného vozu na Vyškovsku zastřelili řidiče, uvedla to Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která teď případ po více než roce prověřování uzavřela. Přesto se bude okolnostmi případu ještě zabývat krajské policejní ředitelství v Brně.

Incident se stal předloni v prosinci na Vyškovsku. Policisté tehdy pronásledovali kradenou dodávku. Řidič nereagoval na opakované důrazné výzvy policistů k zastavení dodávky, ti proto použili zbraň. Řidič na následky zranění na místě zemřel.

„Použití služební zbraně bylo oprávněné, protože v danou chvíli policista jednal v nutné obraně. Tato část kauzy proto byla odložena usnesením,“ řekl ČT Ivo Mitáček z kanceláře ředitele GIBS a dodal, že podle vyšetřovatele nedošlo ze strany policistů během zásahu k trestnému činu.

Přestože policisté podle inspekce nepochybili při použití služební zbraně, bude se dalšími okolnostmi případu ještě zabývat krajské policejní ředitelství v Brně. Podle závěrů GIBS totiž mohli zasahující policisté porušit jiné služební povinnosti, v tom případě by jim hrozil mírnější kázeňský trest.