Ke strážníkům už od 18 let, ale beze zbraně. Novinka má usnadnit nábor strážců pořádku

Události: Ke strážníkům už od 18 let (zdroj: ČT24)

Do služby k obecní policii mohou lidé od letošního 1. ledna nastoupit už v 18 letech místo dřívějších 21 let. Změnu přinesla novela zákona o obecní policii. Lhůta pro pravidelné přezkušování strážníků se prodloužila ze tří na pět let.

Opatření by mohlo pomoci v získávání nových posil. Například ve Frýdku-Místku museli před časem nabrat několik seniorů, kteří mají na starosti bezpečnost v budovách magistrátu, nebo například hlídají přechody.

Ačkoli se věk pro nástup k obecní policii o tři roky snížil, zůstala podmínka maturitního vzdělání. Při nynější devítileté základní škole studenti obvykle dosahují maturity nejdříve v 19 letech. Se zbraní mohou strážníci sloužit až od 21 let.

Novela také rozšiřuje možnosti uzavírání smluv s obecní policií. Strážníci by nově mohli pomáhat při krizových stavech v jiných obcích než v regionu, kde daná obecní policie sídlí, i při velkých společenských nebo sportovních událostech či demonstracích.

Při projednávání novely se diskutovalo o možném omezení pravomoci strážníků měřit rychlost vozidel. Návrh předpokládal, že by kompetenci měli jen v domovské obci, nikoli i mimo ni na základě veřejnoprávních smluv, sněmovna ale nakonec pravomoc nezúžila.

Nová vláda v programovém prohlášení uvádí, že je třeba obecní policii více zapojit do integrovaného záchranného systému a činností souvisejících se zajištěním vyšší bezpečnosti občanů, a to ve spolupráci se státní policií.