Charismatickou konferenci v Brně zakončil mší kardinál Vlk

Brno - V Brně dnes po čtyřech dnech skončilo masové setkání věřících - takzvaná charismatická konference. Společné modlitby a přednášky měly lidem pomoci upevnit a obnovit jejich víru v Boha. Povzbudit je přijel také kardinál Miloslav Vlk.

Charismatici náboženství aktivně prožívají, a to nejen v modlitbách. Jejich setkání se neobejdou bez hudby a sborového zpěvu. Společným zážitkem radosti z víry se chtějí přiblížit Bohu.

„Nejde jen o to, že si uvědomíte něco, co můžete změnit u sebe, ale taky jak můžete obdarovat druhé lidi kolem sebe,“ uvedla návštěvnice konference Marie Vojtasová. „Charismatická konference pro mne znamená to, že člověk načerpá sílu pro další roky svého života,“ řekl Josef Havlík.

Charismatickou konferenci letos navštívilo sedm tisíc lidí - to je o tisícovku více než loni. Věřící úplně zaplnili jeden z pavilonů na brněnském výstavišti. Závěrečnou mši tam dnes sloužil kardinál Miloslav Vlk. „Kvůli němu jsem se rozhodla vydržet zde až do konce, i když nestihnu autobus. Tak moc ho chci vidět,“ neskrývala nadšení další z účastníků Alena Šránková.

Na konferenci kardinál dorazil s jednodenním předstihem - právě proto, aby zažil zdejší jedinečnou atmosféru a potkal se s věřícími. „Je to jedna ze zkušeností, které mi pomáhají znovu objevovat, že církev je skutečně v rukou Ducha svatého. Je zde společenství církve, které je ochotné dávat, rozdělovat se, sdílet tu svou víru a radost z víry,“ uvedl Miloslav Vlk, na kterého hojná účast udělala velký dojem. „Biskup ne vždy stojí před takovým množstvím živě věřících lidí, aktivně účastných toho společenství,“ dodal.

Hnutí charismatické obnovy vzniklo spontánně v Americe na konci 60. let. Spojuje i napříč různými křesťanskými církvemi lidi, kteří chtějí, aby víra nebyla v jejich životě jen formální. Podobné konference pořádá hnutí charismatické obnovy v České republice od roku 1989. Ta letošní tedy byla čtyřiadvacátá v řadě.