Zámek Trpísty se po šedesáti letech předvedl veřejnosti

Trpísty (Tachovsko) – Na jediný den se příchozím otevřel barokní zámek v Trpístech nedaleko Tachova. Vzácná ukázka italské architektury se od padesátých let rozpadala. Ještě v minulé dekádě zde hrozila demolice. Do záchrany investovali soukromí vlastníci odhadem přes 10 milionů. A dnes ukázali výsledek.

Historických fotografií zámku v Trpístech se dochovalo málo, jsou z roku 1911. Původně luxusní sídlo hraběte Sinzendorfa začalo však od druhé poloviny minulého století chátrat. Hrozilo, že se zřítí. „Tak to vypadalo na počátku. Obdobným způsobem vypadal celý interiér zámku, včetně střechy, která téměř neměla krovy,“ potvrdila členka projektového týmu obnovy zámku Trpísty Lucie Robinson.

V padesátých letech pak byl v Trpístech zřízen dětský domov, pamatuje si na to i Ivan Oravec. Nastoupil sem ve třech letech a strávil tu tři roky, dnes si vybavuje hlavně bývalou jídelnu a pokoje s postýlkami: „Byly tu určitě postýlky, dvě řady jich tady byly.“

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Od osmdesátých let opuštěný zámek vrátil stát v restituci potomkům původního majitele. Ti ale vzácnou barokní stavbu nechali dál chátrat. Kdysi honosné sídlo devastovali vandalové a vykrádali zloději. Těsně před demolicí zámek koupilo Panství z Trpíst a začalo s rozsáhlou opravou. „Už jsou upravené krovy, střecha, první patro a v tomto roce se rekonstruuje přízemí,“ uvedla průvodkyně Marie Válová.

Po více než šedesáti letech se dnes mohli návštěvníci procházet v chodbách a komnatách tak jako v dobách původních majitelů. Do pěti let by měl být zámek částečně zpřístupněný veřejnosti a sloužit i k pořádání kulturních akcí.