„Nejstarší“ jeskyně v Čechách oslaví jubileum i zvláštními prohlídkami

Chýnov (Táborsko) – První objevená jeskyně v Čechách, první jeskyně zpřístupněná široké veřejnosti a také největší zimoviště netopýrů řasnatých v Česku – tím vším naráz je Chýnovská jeskyně, která teď slaví 150 let od svého objevení. K oslavám jeskynního jubilea připravili její správci mimořádné noční prohlídky, koncerty i prohlídky běžně nepřístupných částí.

Jeskyni objevili v roce 1863 dělníci při pracích v lomu, vzápětí se do ní vypravil jeden z pracovníků Jan Strnad. „Vzal si k sobě dva skalníky, omotali se konopným lanem, vzali si smolné louče a dostali se až dolů,“ řekl vedoucí Správy Chýnovské jeskyně Karel Drbal. Místo, kde první objevitelská cesta skončila, se říká Kaple sv. Vojtěcha a zdobí ji kříž.

Pět let po objevení již byla jeskyně přístupná návštěvníkům. „Václav Rotbauer jeskyni zpřístupňoval, vybudoval kamenné schody, musel vynosit nánosy z chodeb. Na to si najímal své kamarády, známé z vesnice, kteří mu pomáhali,“ popsal zpřístupnění jeskyně pravnuk původního majitele Petr Kolář.

K jednomu velice kulatému a jednomu půlkulatému výročí Chýnovská jeskyně připravili její správci velké oslavy. Již teď je možné navštívit výstavu ve štole, která běžně není přístupná, a lidé mohou spatřit například hexagonit – ten se vyskytuje pouze v Severní Americe a mimo ni právě v Chýnovské jeskyni.

Naplno však oslavy propuknou v sobotu. „Spousta atrakcí, lanové techniky, soutěže pro děti a večer od osmi hodin začnou historické noční prohlídky,“ shrnul Karel Drbal připravený program. Správci jeskyně připravili i koncerty či speleologické prohlídky jindy nepřístupných částí.

Slavnosti skončí v říjnu, kdy se jeskyně – tak jako každý rok – začne měnit z turistické atrakce v domov stovek netopýrů. „Největší nej Chýnovské jeskyně je netopýr řasnatý. Je to největší zimoviště tohoto druhu v naší republice,“ podotkl odborný pracovník František Krejča.

Kristina Vrkočová o Chýnovské jeskyni (zdroj: ČT24)