Na jedné z největších pardubických ZŠ byl objeven azbest

Pardubice - Na jedné z největších pardubických základních škol stavbaři objevili rizikový azbest. Zateplení a výměny oken se tak městu výrazně prodraží. Radnice kvůli nečekanému nálezu řeší i další zásadní problém. Kam po prázdninách dočasně umístí stovky dětí, které v době rekonstrukce nesmějí zůstat v budově?

Azbestové desky schované pod pláštěm budovy objevila stavební firma, která vyhrála veřejnou zakázku na opravu školy Závodu Míru. „V minulých letech jsme řešili radon, na několika školách a školkách jsme určité zvýšené množství radonu měli, což jsme samozřejmě různými stavebními úpravami vyřešili. Azbest byl naprosto nečekaný problém,“ řekl náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD).

Stavební práce se rázem dostávají do skluzu. Zateplení celé školní budovy a výměny oken si kvůli azbestu vyžádají náročnější technologický postup. „Pokud nám hygiena, potažmo státní zdravotní ústav řeknou, že se nedá rekonstruovat škola takzvaně za provozu, tak máme logistický problém, kam v Pardubicích umístit 550 dětí,“ řekl Tauber.

Magistrát: Rodiče budou informováni včas

Školáci mají prázdniny a jejich rodiče zatím o problémech s azbestem nevědí. Město už vytvořilo krizový scénář. „Děti budou přemístěny na jiné základní školy. Rodiče budou informováni od paní ředitelky včas,“ ujistila Iveta Skládalová z pardubického odboru školství, kultury a sportu. 

Stavební práce teď budou o dalších zhruba sedm milionů korun dražší. Městu se ve veřejné soutěži podařilo cenu zakázky z původních třicet milionů snížit na osmnáct. „Počítali jsme s tím, že uspořenou částku použijeme na rekonstrukci jiných škol, teď je nutné použít alespoň část na Závodu Míru,“ řekl náměstek primátorky Pardubic Jiří Rozinek (ČSSD).

O kolik přesně se rekonstrukce prodraží a jakou zvolit technologii, by mělo být jasné už příští týden po jednání vedení radnice se zástupci stavební firmy. 

Michal Klokočník o azbestu ve škole (zdroj: ČT24)