Milovické letiště kulturní památkou? Ministerstvo posuzuje návrh

Milovice (Nymbursko) – Ministerstvo kultury posuzuje návrh sportovních letců, aby se bývalé vojenské letiště v Milovicích a především jeho hangáry staly kulturní památkou. Letci chtějí zabránit jejich zbourání, o které usiluje současný provozovatel letiště, společnost Mladá RP. Firma naopak piloty prohlašuje za squattery.

Air klub Lysá nad Labem využívá milovické hangáry deset let. Tvrdí, že není důvod je bourat, jak chce provozovatel letiště, firma Mladá RP. „Já jsem tady prožil celý svůj život, já tady určitě i umřu, a zničit to, co nám tady zbylo, ať to bylo, jaké to bylo, považuji za barbarství,“ řekl pilot Josef Petráš. Podle Lukáše Zacha z Mladé RP jsou ale hangáry nebezpečné, jejich konstrukci narušily krádeže. Že je letci odmítají vyklidit, Zach kritizuje: „Z mého pohledu je to to, čemu se dnes říká squatterství – přivlastnění si toho objektu nad rámec nájemních smluv.“ Firma chce sice dále provozovat sportovní letiště, v jeho části ale chce postavit obchodní a logistickou zónu, které mají rozlehlé hangáry ustoupit.

Úředníkům ministerstva kultury nyní přišel návrh na prohlášení letiště kulturní památkou, které by demolici hangárů znemožnilo. „Pokud by to byla kulturní památka, tak vlastník nemůže nic zbourat, naopak se o to musí starat,“ poukázala mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová. Ministerstvo teď zjišťuje, co si o návrhu myslí ti, kterých by se změna týkala. Středočeský kraj již zachování hangárů podpořil. O osudu vojenských hangárů, a tím i budoucím využití letiště, rozhodne ministerstvo do půl roku.

Lucie Rosí o milovickém letišti (zdroj: ČT24)