Trutnovský festival dostal pokutu za hluk – s ročním zpožděním

Trutnov – Krajští hygienici udělili pořadatelům Open Air festivalu v Trutnově pokutu za příliš hlučnou hudební produkci v nočních hodinách; sankce se ale netýká letošního ročníku, který se koná až v srpnu, ale toho loňského. Podle pořadatelů jim tak hygienici chtějí festival jen znepříjemnit.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Je to evidentní záměr znepříjemnit konání tohoto festivalu. To, že pokuta přijde po roce, je ale takový pěkný dárek, bonus pro letošní festival, ať neztrácíme chuť,“ konstatoval pořadatel Open Air festivalu v Trutnově Martin Věchet.

Hygienici argumentují, že pokutu za loňský hluk stále udělili v časovém horizontu, který jim zákon umožňuje. „Podle právních předpisů můžeme udělit pokutu až do jednoho roku od zjištění, že byly porušeny právní předpisy,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí. „Limit je stanoven na 35 decibelů, v loňském roce bylo naměřeno více než 73 decibelů.“

Na hluk z amfiteátru si také opakovaně stěžovali místní, podle pořadatelů jim však byla neúspěšně nabídnuta alternativa. „My s těmi lidmi se už pátým rokem snažíme nějakým způsobem vyjednávat, před festivalem je vždycky obejdeme, nabízíme jim náhradní ubytování,“ řekla pořadatelka Eva Navrátilová.