Schneiderova vila ožije, majitel ji vrací do původního stavu

Jablonec nad Nisou – Nenápadná a skrytá je jedna z nejvzácnějších staveb Jablonce nad Nisou. Podle památkářů představuje prvorepubliková Schneiderova vila jedinečnou kombinaci dvou odlišných stylů – tradicionalismu a expresionismu. Ještě před dvěma lety byla vila a její zahrada také zdevastovaná, teď ale začala velká oprava, která má ze Schneiderovy vily opět udělat prestižní sídlo.

Velká rekonstrukce začala v zahradě i samotné vile, kde už jsou zrestaurované schody, okna i podlahy a pracuje se na dveřích nebo malbě. Schneiderova vila byla v minulosti opuštěná a čelila útokům vandalů. „Z mobiliáře se nedochovalo mnoho,“ uvedl památkář Jaroslav Zeman. Majitel vily Filip Lhota, který chce vilu vrátit do původní podoby, tak musel například nechat odlít nové kliky podle vzoru jediné dochované. Ne vše ale způsobili vandalové, například podlaha se podle Filipa Lhoty zkroutila a porostla plísní. „Parketáři, kteří tady byli, si s tím vyhráli a zachovali to,“ podotkl.

Ani po rekonstrukci však nebude Schneiderova vila zářivou dominantou města. Majitel se nechystá vyměnit původní fasádu, která je vyrobena z rozdrcených kamínků, naopak stejnou technikou opraví poničená místa. „Cílem není, aby to bylo barevné, ale aby to bylo opravené,“ zdůraznil Filip Lhota.

Schneiderovu vilu postavil v meziválečném období jablonecký architekt Rudolf Günter. Důstojnou vilu navrhl ve svých 27 letech a možná proto v ní zkombinoval střízlivý tradicionalismus s expresionismem. Právě díky tomuto spojení se objekt před třemi lety dostal na seznam památek. Národní památkový ústav je o to více nadšen iniciativou Filipa Lhoty, který se rozhodl vrátit ji do původního stavu. „Je zajímavé, že soukromý vlastník je ochoten dát tolik peněz do obnovy kulturní památky. To není běžné, spíše musíme kolikrát lidi přemlouvat,“ řekl Jaroslav Zeman z NPÚ.

Lucie Pokorná o rekonstrukci Schneiderovy vily (zdroj: ČT24)