Hasiči vyprošťovacími tanky vytáhli z Vltavy zřícenou trojskou lávku

Dvěma vyprošťovacími tanky hasiči večer vytáhli z Vltavy zřícenou trojskou lávku. Na místo dorazili kolem poledne a zahájili přípravu, samotné vytahování trosek trvalo necelé dvě hodiny. Lávku se podařilo vytáhnout v celku, což má usnadnit práci odborníkům a policii při zkoumání příčin neštěstí. Zhroucením lávky se ve čtvrtek zabývalo také pražské zastupitelstvo, návrh na odvolání primátorky Krnáčové, náměstka Dolínka ani šéfa TSK ale neprošel.

Akce se účastnilo 17 hasičů, kteří po poledni začali s přípravnými pracemi. Bagry vyklidily zbytky mostu na břehu a nahrnuly tam zeminu, aby měly kde stát vyprošťovací tanky. Hasiči poté na konstrukci zhrouceného mostu navázali řetězy. Na břeh také umístili kulatinu, která usnadnila pohyb vytahované konstrukce. Nakonec nebylo nutné do akce nasadit potápěče, i když se o tom původně hovořilo.

Podle odhadu velitele zásahu Davida Kareše váží trosky lávky 80 až 100 tun. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky byl zásah komplikovanější proto, že cílem bylo zachovat konstrukci vcelku pro účely vyšetřování. Jinak by se lávka rozbila na menší kusy, což by práce usnadnilo. Na místě byla i městská policie, která v průběhu vytahování trosek z bezpečnostních důvodů uzavřela okolí do 100 metrů od lávky na trojské straně.

Vyprošťovací tanky dorazily do metropole ve čtvrtek před 11. hodinou na speciálních podvalnících. Jeden přijel z Hlučína, druhý ze Zbirohu. „Z Jihlavy pak dorazily dva tahače Tatra 815 s naloženými řetězy, které se používají pro úvaz a tažení těžkých břemen,“ doplnila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Ty zároveň sloužily jako kotva při samotném vytahování trosek.

Lávka se zřítila 2. prosince odpoledne, při neštěstí byli zraněni čtyři lidé. Příčiny zatím nejsou jasné, případ vyšetřuje policie a odborníci. Policejní vyšetřování by mělo skončit ještě tento týden. Další prověřování se bude odehrávat na parkovišti u trojské betonárky, kam je od minulého týdne převáží najatá stavební firma.

Krnáčová i Dolínek hlasování o odvolání ustáli

Zhroucením lávky se ve čtvrtek zabývalo rovněž pražské zastupitelstvo, a opoziční TOP 09 kvůli němu navrhovala odvolání primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Pro návrh ale zvedlo ruku jen 22 zastupitelů, což nebyla nadpoloviční většina. 

Návrh na odvolání Krnáčové předložil předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. „Téma politické zodpovědnosti jste nastolila vy. Já vás požádal, abyste ji dovodila. Neučinila jste nic. Rada pod vaším vedením věděla, v jakém stavu lávka je, proto navrhuji odvolání z funkce,“ kritizoval Novotný. Podle primátorky je však politickou odpovědnost třeba vyvodit až poté, co skončí policejní vyšetřování.

Pražské zastupitelstvo se zabývalo zřícenou trojskou lávkou (zdroj: ČT24)

Zastupitelé projednávali téma zřícené lávky několik hodin. Kromě primátorky čelil návrhu na odvolání i její náměstek a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), kterého chtěli odvolat Piráti. ODS zase chtěla, aby byl odvolán šéf Technické správy komunikací (TSK) Petr Smolka, právě TSK totiž měla lávku ve správě. Žádný z návrhů ale nezískal podporu.

Vedení města plánuje po odstranění trosek na místě zavést přívoz a následně postavit provizorní lávku. Institut plánování a rozvoje (IPR) zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá dále po proudu řeky.

Primátorka Krnáčová: V první řadě je nutné zjistit, co se skutečně stalo (zdroj: ČT24)