Z běžných seniorů se stávají kapitáni lodí. Místo odpočinku vozí cestující po řece Moravě

Lodní doprava (zdroj: ČT24)

Místo toho, aby Jiří Nastoupil odpočíval doma, udělal si coby senior kapitánské lodní zkoušky. Teď spolu s dalšími podobně starými kolegy vozí turisty po řece Moravě.

To vše díky unikátnímu olomouckému projektu, kterému vdechl život mladý kapitán a zároveň majitel výletní lodi Šimon Pelikán. Podle svých slov se snaží seniory vrátit zpět do aktivního života. 

Jiří Nastoupil o novém zaměstnání, které vyplňuje jeho volný čas, tvrdí, že je to potěšení. „Musím si něco přečíst, naučit, setkám se s lidmi, diskutuji s nimi, bavím se s nimi. To není práce,“ dodal senior, který již v důchodovém věku strávil dlouhá léta.

Je to baví, naplňuje, v seniorském věku život nekončí, naopak začíná.
Šimon Pelikán
majitel lodi

„Někdy je to pro ně těžší, ale zase věřím, že jim to kompenzuju a chlapi jsou šťastní, když přijdou domů,“ řekl Šimon Pelikán, který své svěřence v důchodovém věku učí také základní údržbě plavidel. S Jiřím Nastoupilem například již opravoval i lodní motor. 

Po řece Moravě aktuálně pravidelně plují dva seniorští kapitáni. Třetí se za kormidlo této lodě chystá. Každý z nich musí mít zkoušky. Zaškolení trvá zhruba půl roku.

Náklady na trénink a kurzy zatím platí za nové kapitány majitel plavidla.