Jediná noční zubní pohotovost na jižní Moravě omezí provoz. Jak jsou na tom ostatní kraje?

Noční zubní pohotovost v Brně bude fungovat jen do půlnoci (zdroj: ČT24)

Úrazová nemocnice od ledna omezí po dohodě s krajskými radními jedinou noční zubní pohotovost na jižní Moravě. Nově nebude přijímat pacienty mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní. Vymohli si to samotní lékaři. Podle kraje i nemocnice navíc bolest zubů není život ohrožující a jižní Morava byla mezi ostatními regiony s nepřetržitou zubní pohotovostí výjimkou.

Zubní pohotovost v Úrazové nemocnici slouží pro celou jižní Moravu. Jezdí sem ale taky pacienti z Vysočiny nebo Zlínského kraje. „Byla jsem u osmi doktorů, kteří se mi vysmáli. Nikdo se mnou nekomunikoval, večer už jsem bolest nevydržela a vyrazila do Brna,“ řekla jedna z šesti nočních pacientů Anna Janíčková, která přijela z Boskovic.

Na mnohdy desítky pacientů je celou noc sám jeden lékař, který se tak prakticky nezastaví. „Největší nával bývá většinou mezi tou pátou, desátou, jedenáctou, ale po půlnoci se taky najdou pacienti,“ přiblížila situaci na pohotovosti v Úrazové nemocnici zubní lékařka Klára Toulová. 

A právě noční práce bez odpočinku je hlavním důvodem, proč si lékaři vymohli omezení provozu s nemocnicí a krajem. Lékaři pracují až dvacet hodin bez odpočinku. Ráno jdou do svých ambulancí, ať už soukromých, nebo v nemocnici a pak slouží na pohotovosti. Podle ředitele brněnské nemocnice Zdeňka Buštíka je nepřesvědčily ani peníze navíc.  

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler naopak říká, že by mohly pomoci právě peníze, které se v kraji rozhodli dát do nemocnic a nyní můžou chybět ve stomatologii. „V Jihomoravském kraji roste počet zubních lékařů rychleji než počet obyvatel,“ dodal Šmucler.

Noční pohotovost je nadstandardní

Dohodu o omezení noční zubařské pohotovosti musí ještě potvrdit jihomoravští zastupitelé. Původně ale hrozily ještě razantnější změny než jen noční přestávka a desetiprocentní navýšení peněz. „Ve srovnání s některými kraji byla tato služba, dá se říct, nadstandardní,“ uvedl radní Jihomoravského kraje pro zdravotnictví Igor Chlup (ČSSD). 

Na Vysočině a ve Zlínském kraji nejsou zubní pohotovosti v nočních hodinách otevřeny, ordinují jen o svátcích a víkendech dopoledne. V Jihomoravském kraji funguje ještě pro dětské pacienty nepřetržitě noční zubní pohotovost v brněnské Dětské nemocnici.