Voda, zeleň, odpadky a vše on-line. Brno má svou strategii do roku 2050

Brněnští zastupitelé schválili Strategii Brno 2050, jde o soubor cílů, kterých chce město v tomto časovém horizontu dosáhnout. Brno má do té doby například lépe hospodařit s vodou, mít víc zeleně, produkovat méně odpadu a umožnit svým obyvatelům vyřizovat úřední zálěžitosti on-line. Postupně začnou politici s odborníky pracovat na detailním programu a prostředcích k dosažení cílů. Na strategii se podíleli politici, více než 200 odborníků i veřejnost, řekl novinářům náměstek primátora Jaroslav Kacer (TOP 09).

Detailní program má říct, co je v Brně nejdůležitější v příštích deseti letech. Od jara příštího roku začne příprava projektů a aktivit, které by se měly právě do těchto deseti let uskutečnit. Aby nešlo jen o vzletná slova, má každá oblast svého garanta a jasně stanovené cíle a měřitelné indikátory. Již od ledna mají začít diskuse se starosty městských částí a panelové debaty k různým tématům se zapojením veřejnosti.

„Proto jsme tvorbu strategie maximálně otevřeli, aby se mohli zapojit všichni, aby dávali podněty a navrhovali hodnoty, na nichž město bude dlouhodobě stát,“ uvedl náměstek primátora Jaroslav Kacer (TOP 09).

Třicet let není tak dlouhá doba podle bývalého děkana FSS Masarykovy univerzity

Podle bývalého děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Ladislava Rabušice se může horizont roku 2050 zdát vzdálený. „Ale je to optický klam. Prosazování, byť i klíčových změn v životě města, má dlouhodobý charakter. V Brně s tím máme v mnoha oblastech bohužel velké zkušenosti. Třicetiletá vize je v pořádku,“ řekl Rabušic.

Mezi cíle patří zelenější město, které umí například lépe hospodařit s vodou a jsou v něm snesitelnější letní vedra, město, které je dobře dopravně dostupné, produkuje méně odpadu a umí jej lépe zpracovávat, město bude bezpečné a úřední záležitosti bude možné řešit on-line bez návštěvy úřadů.