Developer přišel v Modřanech zkrátka

Praha - Obyvatelům Modřan se podařilo odvrátit plány developera na zastavění tamní tříhektarové zahrady viladomy. Metrostav Development pozemek před lety koupil jako investici. Kvůli protestu starousedlíků se mu však dosud nepodařilo prosadit změnu územního plánu.

Belárie se jmenuje svah v Modřanech, který místní považují za plíce této městské části.  Metrostav Development si obrovskou zahradu koupil před šesti lety s příslibem tehdejšího vedení radnice, že se změní územní plán a bude tu moci postavit viladomy. Starousedlíci ale byli proti. „Je to část panoramatu Prahy, která má být zelená. A my chceme, aby byla zelená,“ zdůrazňuje předseda Občanského sdružení Belárie Jiří Jaroš.  

Developer teď projekt přepracoval, snížil počet domů a znovu lobbuje za změnu územního plánu u radních i obyvatel Belárie. „Navrhli jsme, že tam vybudujeme z padesáti procent park. Budoucí zástavbu jsme byli připraveni s občany konzultovat,“ vysvětluje obchodní ředitel Metrostavu Ondřej Buršík. „Ten pozemek poměrně zpustnul a také jsme dostali petici, která požadovala, aby se ten pozemek částečně zastavěl a upravilo se okolí, aby to pro tamní obyvatele bylo přijatelné,“ informuje místostarostka městské části Praha 12 Hana Jandová.     

Metrostav Development svolal veřejné jednání. Na něm se ale ukázalo, že petice za revitalizaci parcely byla zřejmě zmanipulovaná. Zástupci radnice totiž mají informace o tom, že developer si aktivitu části obyvatel Modřan objednal. „Tito občané od svých snah odstoupili a hlasovali pro to, aby se pozemek nezastavoval,“ říká Jiří Jaroš. „Přemýšlíme, co s tím budeme dělat dál. Pozemek zřejmě zakonzervujeme ve stavu, v jakém je,“ uvažuje Ondřej Buršík. „Navrhovali jsme zástupci obce, zda by to nechtěl odkoupit, protože je důležité, aby pozemek byl kultivován a zeleň zde zůstala zachována,“ uzavírá obyvatelka Belárie Milada Vernerová. 

Modřanská radnice o odkupu pozemku, který má hodnotu skoro sto milionů korun, neuvažuje. Ani na to nemá peníze.

Developer v Modřanech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod