Stát chce zpátky pozemky, žaluje proto Semily

Semily – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových kritizoval semilskou radnici kvůli nedostatečné péči o pozemky na sídlišti Řeky. Požádal proto město o jejich vydání. Radnice považuje žádost za absurdní, pozemky si míní nechat. Stát se proto chce o pozemky soudit.

Pozemky pod dvěma desítkami paneláků převedl stát na Semily před dvěma desítkami let. Teď tvrdí, že za tu dobu zchátraly, a chce je zpět. Proto, že se město o pozemky údajně nestará s péčí řádného hospodáře, podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na město žalobu. Semilský starosta Jan Farský ale odmítá, že by město o pozemky nepečovalo, ačkoli je omezeno konstrukcí domů. „To to máme podkopat, zasít tam trávu a nechat dům levitovat? Celá ta konstrukce mně přijde naprosto absurdní,“ řekl.

K žalobě se připojilo i bytové družstvo, které vlastní většinu bytů na sídlišti. Stav, kdy jeden majitel vlastní dům a jinému patří pozemek, na kterém stojí, je podle něj riskantní. Může totiž dojít k situaci, kdy majitel parcel bude chtít po obyvatelích vysoký nájem. Družstvo dnes platí městu za pronájem pouze korunu ročně, ale obává se, že se to změní, pokud Semily půdu prodají. „Nemůžeme nikdy vědět, co město udělá. Bude potřebovat peníze, dá výběrové řízení. Přijde nějaký spekulant, dá více peněz a může se stát, že budeme tvrdě platit,“ uvedla předsedkyně představenstva Stavebního bytového družstva Semily Bohuše Randáková. Upozornila, že pokud stát pozemky získá, existuje šance na jejich bezplatný převod na družstvo.

Lucie Pokorná o soudu státu s městem o pozemky (zdroj: ČT24)

Starosta Farský však odmítl, že by město mělo jakékoli jiné plány než pokračovat v pronájmu pozemků družstvu stávajícím způsobem. „Město to nechce prodat a nikdy nechtělo,“ poznamenal starosta.

Semilský případ není ojedinělý. Stát kvůli pozemkům žaluje i mnoho jiných měst, například v Turnově a Praze. Hodnota sporných pozemků je v miliardách korun.