Technici kontrolují pražský Hlávkův most, tramvaje přes něj nejezdí

Technici kontrolují pražský Hlávkův most (zdroj: ČT24)

Od sobotního rána je částečně uzavřený Hlávkův most v Praze. Pracují na něm technici, kteří kontrolují statiku stavby, jež je ve špatném technickém stavu. Podle posledního měření intenzity dopravy přes most v pracovní dny projede kolem 46 tisíc aut. O tomto víkendu ale auta projedou jen v jednom pruhu v každém pruhu, tramvaje se na most nedostanou vůbec. Opatření souvisí se zřícením lávky v Troji minulý týden. Práce by měly pokračovat až do nedělních 15 hodin. Preventivní měření a uzavírky čekají i další mosty.

Větší série měření Hlávkova mostu bylo naplánované už dříve, kvůli situaci s trojskou lávkou ale Technická správa komunikací (TSK) urychlila statické zkoušky. V době měření desky zatížuje tramvajová souprava a plně naložené nákladní auto. Pohyby budou měřit snímače ze spodní strany desek pod mostem. Závěry by měly být známy zhruba do týdne.

„Cílem měření je zjištění odezvy přechodových desek mezi starou a novou konstrukcí Hlávkova mostu,“ uvedla mluvčí TSK hlavního města Prahy Barbora  Lišková. Stará konstrukce mostu pochází z počátku 20. století, nová k ní byla přistavěna v 60. letech. Obě konstrukce jsou v příčném směru spojeny přechodovými deskami. Jde o železobetonové prefabrikáty, které působí jako prosté nosníky. Desek je na mostě zhruba 200.

Hlávkův most v Praze
Zdroj: Jan Kouba/ČTK

Hlávkův most spojuje dva vltavské břehy přes ostrov Štvanice. Tramvajová doprava na něm je od sobotních 08:00 do nedělních 15:00 zcela zastavena. Pro auta jsou uzavřeny levé pruhy v obou směrech.

TSK podle Liškové nečeká žádné překvapivé výsledky měření, poslední zkoušky má z loňského roku. Výsledky nových použije pro přípravu projektové dokumentace pro opravu soumostí a přípravu stavebního povolení. Rekonstrukci musí projednat také s památkáři, protože mosty jsou památkově chráněné.

Kontroly čekají i další mosty

Problémy mají i další pražské mosty a lávky. Praha rozhodla o kontrole a uzavírce některých z nich, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně, a opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov. Ve velmi špatném stavu je také Libeňský most. V jeho případě město čeká na vyjádření ministerstva kultury, které rozhodne, zda je to památka, či nikoliv. Podle toho město naplánuje jeho opravu.

Lávka v Troji se zřítila v sobotu po poledni. Ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Dnes začali dělníci na Císařském ostrově rozřezávat první díl zřícené lávky. Pokračovat by měli do pátku. Na demontáž dohlíží policie a znalci.