Desítky větrníků vzniknou v Polsku, ale hned vedle českých obcí

Frýdlant (Liberecko) – V Polsku vznikne obří větrný park s 52 větrníky. Vyroste hned na hranicích v blízkosti obcí na Frýdlantsku. Jejich obyvatelé se obávají velkého hluku, nic proti jejich stavbě však nemohou udělat. Podle polského investora jsou české obavy liché, polské větrníky nebudou o nic horší než ty, které již stojí na české straně – těch je však pouze čtrnáct.

Společnost Větrná farma Bogatynia si pro stavbu 52 větrných elektráren o celkovém výkonu 200 kW vybrala ideální místo – v Polsku je příhraničí neosídlené, jde totiž o těžební oblast, a stížnostmi zpoza hranic se nemusí znepokojovat. Znepokojují se však obyvatelé nedalekých obcí, například Kunratic vzdálených pouze 1,5 kilometru. Lidé se obávají hluku, vibrací a prachu. „Bylo nám přislíbeno, že bude udělána ruchová studie, ale od té doby se tady neměřilo,“ podotkl kunratický starosta Milan Götz.

Z polské strany je každý ústupek vůči českým obcím nepovinný. Za hranice nedosáhne ani krajský úřad, ačkoli se snaží s provozovatelem elektráren jednat. „Oddálit některé elektrárny od českých hranic směrem do polského vnitrozemí,“ žádá kraj podle mluvčí Květy Šírové.

Poláci však argumentují příznivým posudkem o dopadu na životní prostředí a také tím, že již dnes na české straně stojí čtrnáct větrných elektráren, které místním nevadí. Polské stožáry ale budou o čtvrtinu vyšší než ty stávající – s rotorem vyrostou až do 190 metrů.

Pěti desítkami větrných elektráren ale mohutné budování v příhraničí možná neskončí. Polsko vylepšuje přenosovou soustavu, která by mohla pojmout elektřinu vyrobenou i stovkou větrníků.

Lucie Pokorná o větrných elektrárnách (zdroj: ČT24)