Radnice se přou o Nemocnici na Františku. Praha 1 ji chce pronajmout, Praha 7 je proti

Nemocnici na Františku na Starém Městě nejspíše bude od března provozovat soukromník. Koncesní řízení, které vyhlásila Praha 1, jíž nemocnice patří, však kritizuje sousední Praha 7. Její starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL) vyzval zastupitele Prahy 1, aby koncesní řízení zastavili. První městská část to však odmítá, předání správy Františku do soukromých rukou zdůvodňuje tím, že je provoz příliš nákladný.

Nemocnice na Františku je jediná nemocnice v Praze, která je majetkem města nebo některé jeho části, nyní však kvůli ní vzplál spor mezi dvěma radnicemi. Zastupitelé Prahy 7 přijali usnesení, podle kterého nemocnici využívá mnoho obyvatel sedmé městské části – která žádné zdravotnické zařízení s lůžky na svém území nemá – a podmínky koncese považuje za nevýhodné.

„Považujeme za velmi riskantní krok přenechat formou koncesního řízení nemocnici soukromému provozovateli na 35 let. Proto vyzýváme starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého a Zastupitelstvo Prahy 1, aby koncesní řízení zastavilo,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Praha 1 však na svém postupu trvá. „Mrzí mě, že pan starosta Čižinský, se kterým jsem v minulosti vždy spolupracoval a dobře vycházel, se nijak nepokusil o součinnost či osobní kontakt se mnou a zvolil raději tuto populisticky líbivou a mediálně zajímavější formu svého příspěvku do diskuze týkající se Nemocnice na Františku,“ uvedl radní Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).

Zrušení řízení by připadalo v úvahu pouze, pokud by nepřišla vyhovující nabídka. Radnice sama však již nemocnici provozovat nechce, je to pro ni příliš drahé. Jen na provoz zařízení dává asi 60 milionů korun ročně a dalších 30 až 40 milionů stojí obnova přístrojů a vybavení. „Během příštího roku by Praha 1 musela na řádný provoz investovat částku kolem 100 milionů,“ vyčíslil Hodek.

Praha  7 neuspěla ani s návrhem, aby první městská část nemocnici převedla na město, pokud ji už sama nechce provozovat. Daniel Hodek, který je radním nejenom na místní radnici, ale zároveň i na magistrátu, uvedl, že „prioritou hlavního města rozhodně v této chvíli není rozvíjet a provozovat vlastní nemocniční zařízení“.

Pronájem na 35 let za více než 10 miliard

Praha 1 chce Nemocnici na Františku pronajmout na 35 let, hodnota transakce činí odhadem 10,5 miliardy korun. Zájemci mohou nabídky podávat do 14. prosince, vítěz by měl být znám 15. ledna a smlouva vstoupí v platnost od 1. března. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově ve výši 50 až 60 milionů korun ročně. Konkrétní podoba smlouvy však vzejde až z výběrového řízení.

Nemocnice, která stojí v areálu bývalého kláštera milosrdných bratří, má 120 akutních lůžek a 60 lůžek pro dlouhodobě nemocné. To představuje necelá dvě procenta pražského lůžkového fondu.