Oheň a výbuchy ve skladovacích halách ve Vinoři krotili hasiči několik hodin

Požár skladové haly v Praze-Vinoři způsobil škodu kolem 50 milionů (zdroj: ČT24)

Hasiči zasahovali v úterý večer u rozsáhlého požáru v pražské Vinoři, kde hořely dvě skladové haly, uvnitř navíc byly tlakové láhve, které vybuchovaly. U požáru se střídalo 30 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, kvůli jeho velikosti byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu kolem 23:00. Škody v areálu dosáhly podle hasičů 50 milionů korun. Kvůli zásahu byla uzavřena Mladoboleslavská ulice a autobusy jezdily odklonem. Příčina požáru se vyšetřuje.

Podle mluvčího hasičů Martina Kavky bude vyšetřování komplikované a může trvat i měsíc, než bude příčina známa. Na místě ve středu ráno zůstávalo jen jedno záložní družstvo, které vyhledává případná skrytá ohniska.

„Celá hala jedna je zasažena v plném rozsahu, už byla při našem příjezdu. Půlka další haly je také v plném rozsahu,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka kolem úterních 22:00. Hasiči se snažili před ohněm ochránit další dvě blízko stojící haly s obalovým materiálem. Příčina požáru zatím není známá, došetřovat se bude ve středu dopoledne.

Hasiči měli na místě 18 cisteren a tři žebříky. Z ohně stoupal hustý černý dým, lidi v okolí ale zplodiny neohrožují: „Koncentrace zatím nejsou nad limitní hodnotou,“ dodal mluvčí. Nicméně doporučil obyvatelům Vinoře, aby nevětrali a nechodili se na místo požáru dívat. Na místě i po lokalizaci požáru zůstali chemici hasičů, kteří měří míru škodlivin v ovzduší.

Z fotografií vyplývá, že v hořícím objektu sídlí prodejce balicích strojů a obalového materiálu Ronex. Poblíž je navíc benzinová pumpa a v okolí areálu obytné domy. Ohroženy ohněm ale nebyly. Při zásahu se zranil lehce jeden hasič a dva policisté se nadýchali kouře. Všichni tři byli převezeni do nemocnice.

Kvůli požáru byla uzavřena ulice Mladoboleslavská. Částečně zprůjezdněna byla v noci na středu. Kvůli vodě po hašení se ale na silnici vytvořila námraza, na místo tak vyrazili silničáři, aby cestu pokryli posypem.

Podle informací Ropidu byly autobusové linky 375, 376, 378, 396 a noční 953 odkloněny a neobsluhovaly zastávky Lohenická a Vinoř, linka 375 navíc ani zastávky Mladějovská a Podolanka. Omezení na prvních dvou zmíněných zastávkách potrvá i ve středu, Ropid tak cestujícím doporučuje využít linky 185 a 302 ze zastávky Vinořský hřbitov.