Voda z plzeňské vodárny odchází znečištěná pesticidy

Plzeň - Plzeňská vodárna vyžaduje neodkladnou modernizaci. Její zařízení už totiž nesplňuje nároky na čištění vody, kterou úpravna získává z řeky Úhlavy. Hygienici už vodárně udělili výjimku, která zmírňuje limity pro obsah pesticidů v pitné vodě, ta ale platí jen do roku 2015. Do té doby musí město úpravnu vody zmodernizovat. Na další výjimku už by totiž vodárna neměla nárok.

Dvacet let stará technologie sice stále vyrábí pro Plzeň pitnou vodu, ale se zvýšeným obsahem karcinogenů. A to už nevyhovuje běžným normám. Vodárna proto musí projít modernizací. Celá investice vyjde na více než jednu miliardu korun. Zároveň chce radnice znovu převzít kontrolu nad celým provozem. Ten teď řídí společnost Veolia. „Potom se otevírají nové možnosti, co se týká nastavení ceny vody a dalších způsobů řízení,“ sdělil Petr Suchý, zastupitel města Plzně (TOP 09).

Úpravna vody využívá jako jediný zdroj řeku Úhlavu. Ta protéká převážně oblastmi se zemědělskou půdou, která je jedním z hlavních zdrojů znečištění. „Objevují se tam i látky, které bychom mohli zařadit do průmyslového znečištění, konkrétně třeba látky, které se používají jako změkčovadla,“ uvedl Václav Tajč, vedoucí laboratoří Povodí Vltavy.

Současná technologie vodárny pracuje především s pískovou filtrací. Při nedávných záplavách ale tato metoda už nestačila. „V případě povodní, které tady byly před několika dny, jsme používali ještě aktivní uhlí, abychom sorpční vlastnosti zlepšili co nejvíce,“ uvedl Miloslav Vostrý, ředitel Vodárny Plzeň. Na modernizaci by díky ministerstvu financí měla radnice dostat tři čtvrtě miliardy z evropských fondů. Pokud by vedení města peníze nedostalo, muselo by si vzít úvěr.

Plzeňská vodárna potřebuje modernizaci (zdroj: ČT24)