Spor o dluhy Crystalexu jde do dalšího kola, Harrachov uspěl u NS

Brno/Harrachov (Semilsko) – Nejvyšší soud již podruhé vrátil zrušil verdikt, kterým nižší soudy nařídily Harrachovu, aby zaplatil dluh společnosti Crystalex společnosti J. F. World Brokers. Ta si dnes nárokuje již téměř 100 milionů korun. Nejvyšší spor teď vrátil spor Krajskému soudu v Hradci Králové.

Město, které firma J. F. World Brokers žaluje spolu s ministerstvem financí, odmítá, že by od Crystalexu převzalo jakýkoli dluh a zpochybňuje oprávněnost pohledávky. Podle obžaloby však Harrachov dluh převzal, když více než před dvaceti lety získal z majetku privatizovaného Crystalexu tři rozestavěné bytové domy, sbírku skla a sklářské muzeum.

Nejvyšší soud teď zrušil předchozí verdikty, které nařizovaly Harrachovu dluh zaplatit. Spor se vrací na začátek na krajskou úroveň. Soudci rozhodli, že je třeba prozkoumat okolnosti přechodu dluhu na město. To podle něj soudy dosud neudělali. „Nezabýval-li se odvolací soud platností dohody o převodu z pohledu zákona o obcích, je jeho právní posouzení neúplné, a proto nesprávné,“ stojí v rozsudku. Podle starostky Evy Zbrojové nový verditk umožní Harrachovu volně nakládat majetkem, dosud totiž čelil exekuci. „Pro město byla dosavadní situace velmi svazující,“ podotkla starostka Zbrojová.

Nejvyšší soud se případem zabýval podruhé poté, co Vrchní soud v Praze opakovaně rozhodl v neprospěch města. Loni se navzdory předchozímu rozhodnutí Nejvyššího soudu postavil za J. F. World Brokers, kteří odkoupili pohledávku po krachu Agrobanky. Podle žaloby dluh, který město převzalo s rozestavěnými domy, původně činil 16,8 milionu korun, dnes je však už téměř stomilionový.

Věřitel tvrdí, že Harrachov s bytovými domy převzal i dluh – dnes stomilionový.
Zdroj: ČT24