Pivovar Náchod prodalo město moc levně, rozhodl soud

Náchod – Na šest let zakázal Okresní soud v Náchodě vykonávat veřejné funkce bývalému náchodskému starostovi Oldřichu Čtvrtečkovi. Ten se proti rozsudku odvolal. Nepravomocný trest se týká údajného příliš levného prodeje městského pivovaru, soudce upozornil, že v případu se mohla vyskytnout korupce. Čtvrtečka opakovaně vinu odmítl, tvrdí, že prodej pivovaru byl v pořádku, a pokud někdo pochybil, bylo to celé zastupitelstvo. Žádost radnice o 35milionové odškodné soud odmítl s tím, že má zahájit občanskoprávní spor.

Soud vyřkl verdikt nad Oldřichem Čtvrtečkou tři roky od okamžiku, kdy ho policisté kvůli prodeji pivovaru obvinili. Obžaloba tvrdila, že náchodský exstarosta nese jako předseda výběrové komise vinu na tom, že pivovar nekoupil zájemce, který nabídl nejvyšší cenu. Ačkoli měla být cena ve výběrovém řízení jediné kritérium, nakonec ho získala liberecká firma LIF za 150 milionů korun, i když Pivovar Holba nabídl 185 milionů korun.

Oldřich Čtvrtečka se obžalobě z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele bránil tím, že smlouvu navrženou Pivovarem Holba považoval za nevýhodnou pro město. Podmínky hanušovické společnosti podle něj znamenaly, že by město nakonec dostalo pouze 136,5 milionu, navíc postupně během pěti let.

„Případ smrdí korupcí,“ vzkázal soudce

Okresní soud však dospěl k závěru, že Čtvrtečka trestný čin spáchal a neakceptoval hlavní hodnotící kritérium, tj. cenu. Soudce Pavel Ruml při vynesení rozsudku také řekl, že „případ smrdí korupcí“. Poukázal na množství detailních informací o hospodaření pivovaru, které liberecký LIF předem měl. Tehdejší ředitel náchodského pivovaru navíc dostal hned po transakci přes milion korun. Samotnému Čtvrtečkovi prodej pivovaru podle soudu žádné výhody nepřinesl. Dostal tak zákaz vykonávat šest let veřejné funkce, ačkoli státní zástupce žádal podmíněný trest.

Oldřich Čtvrtečka se proti rozsudku odvolal, trvá na tom, že je nevinen. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlení. Soudu se účastnila také náchodská radnice, která žádala náhradu ve výši 35 milionů – tedy částku, která odpovídá rozdílu mezi nejvyšší a vítěznou nabídkou. Soud ji však městu nepřiznal, protože výši případně způsobené škody není možné podle soudu doložit, a odkázal radnici na občanskoprávní spor.

Trest za prodej pivovaru (zdroj: ČT24)

Do sporu zasahoval i ministr, Holba chce prodej zneplatnit

Případem se zabýval Okresní soud v Náchodě již podruhé, při předběžném projednání žaloby v roce 2011 požádal o došetření kauzy a případ žalobci vrátil, což potvrdil i Krajský soud v Hradci Králové. Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale podal proti postupu soudů stížnost pro porušení zákona. Nejvyšší soud mu vyhověl s tím, že k vrácení věci nebyl důvod.

Spor o náchodský pivovar probíhá také v další rovině, Pivovar Holba se totiž domáhá zneplatnění prodeje. Náchodská radnice se teď obává, že by v takovém případě musela vrátit utržených 150 milionů, které však už nemá.