Začala další etapa čištění Bořího lesa od nevybuchlé munice. Sníh a mráz pyrotechnikům nevadí

I přes mrazivé počasí začala v Bořím lese na Břeclavsku třetí etapa čištění od nevybuchlé munice. Pyrotechnici během následujících měsíců prohledají dalších padesát hektarů. Od roku 2015 vyčistili sto hektarů a našli víc než 750 nevybuchlých granátů a střel. Boří les je od konce druhé světové války kvůli výbuchu německé muniční továrny nejzamořenější lokalitou na jižní Moravě.

Křupající sníh pod nohama a teplota mínus šest stupňů. Ani mrazivé počasí nezastavilo v Bořím lese zvuk detektorů kovů. „Speciálního nemáme nic, jen teplé oblečení a rukavice. K práci nám zatím stačí rýč,“ řekl vedoucí pyrotechnik Jiří Chládek.

Zmrzlý sníh pyrotechnikům nevadí. „Nám i přístrojům by vadila vlhkost, kdyby byl sníh mokrý,“ dodává Jiří Chládek.

Pyrotechnici čekají víc nálezů

Během třetí etapy čištění, která zabere zhruba rok, prohledá pyrotechnický tým dalších padesát hektarů lesa. „Součástí třetí etapy bude i plocha mezi bývalými sklady, které na konci války byly vyhozeny do povětří, takže tady čekáme větší počet nálezů,“ řekl vedoucí pyrotechniků.

Hned první den nalezli například dělostřelecký granát ráže 122 milimetrů. „Vidíme, že nemá zapalovač, tak by neměl být nebezpečný,“ popsal nález Jiří Chládek.

Jiří Chládek popisuje nález munice (zdroj: ČT24)

Během předchozích dvou etap prošli pyrotechnici sto hektarů lesa a našli víc než 750 granátů, rozbušek a zapalovačů. Přes dvě stovky z nich policisté řízeně odpálili v trhací jámě v Ralsku na Českolipsku.

Munice zabila pět lidí

Po nálezu munice v Bořím lese zemřelo pět lidí, naposledy v roce 1990 čtrnáctiletý chlapec. Před pěti lety pak protiletadlová střela vážně zranila muže, který si ji přinesl domů.

„Je dobře, že se to čistí, protože teď tam můžeme jít na menší procházku, na houby. Z vyprávění babičky vím, že to tam bylo hodně nebezpečné,“ řekla obyvatelka Břeclavi Veronika Němečková.

Les je volně přístupný a na nebezpečí upozorňují jen cedule. Ty by měly zmizet do roku 2025, kdy muži s detektory víc než sedmdesát let starou munici zlikvidují v celém lese.

Vyčištěné oblasti v Bořím lese
Zdroj: ČT24

Bezpečná je zatím polovina lesa

Munice z druhé světové války byla v Bořím lese rozmetaná na 750 hektarech. První vlna čištění proběhla mezi lety 1991 až 2003, kdy pyrotechnici prohledali 250 hektarů a našli 35 tisíc kusů munice.

Padesát milionů korun na sanaci zbývajících 500 hektarů vyčlenila vláda až v roce 2015. Během první etapy vyčistil pyrotechnický tým padesát hektarů, stejnou plochu prohledal i o rok později při druhé etapě. Bezpečná je tak téměř polovina lesa.