Během noci udeří v Česku silné mrazy. Mohou poškodit vodoměry

Silné noční mrazy mohou poškodit vodoměry (zdroj: ČT24)

V noci na pátek a o víkendu bude v Česku opět mrznout. Venkovní teploty klesnou až k minus osmi stupňům a větší část Česka pokryje náledí. Kvůli srážkám a roztátému sněhu budou vozovky a chodníky mokré a v místech pod 500 metry nad mořem budou namrzat. Vodohospodáři varují také před zamrzáním vodoměrů, jen v Moravskoslezském kraji jich kvůli poškození mrazem vymění několik set ročně.

„Východ našeho území ovlivňuje tlaková níže na zvlněném frontálním rozhraní, která postupuje ze severního Jadranu přes Slovensko dále k severu,“ uvedli meteorologové. Očekávají, že teploty v noci na pátek klesnou na minus jeden až minus pět stupňů Celsia, při vyjasnění i k minus osmi stupňům.

Náledí se bude tvořit v devíti krajích. Půjde o Karlovarský, Jihočeský, Vysočinu, Jihomoravský, Zlínský a některé okresy Plzeňského, Pardubického, Královéhradeckého a Olomouckého kraje. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, jízdu přizpůsobit podmínkám na silnicích a vozidlo vybavit zimními pneumatikami s dostatečnou výškou vzorku.

Na Moravě a ve Slezsku v noci na čtvrtek sněžilo a dopoledne tam napadly čtyři až osm centimetrů sněhu. V Beskydech a Bílých Karpatech nadílka nového sněhu dosahovala až k 12 centimetrům. Sněžit bude i dnes odpoledne, ve Slezsku až do večera. Za čtvrtek tak podle ČHMÚ napadne pět až 12 centimetrů sněhu, v Beskydech a Bílých Karpatech 15 až 25 centimetrů sněhu. 

Vodoměry zamrzají kvůli špatné izolaci

Velkým problémem se při prvních větších mrazech stávají zamrzlé vodoměry. Podle vodohospodářů za to mohou často nezateplené sklepy v rodinných domech, kde teplota běžně klesá pod nulu, ale i zapomenuté otevřené sklepní okno. 

„Lidé by měli mít přehled o tom, jakou teplotu mají běžně v místě, kde mají umístěný vodoměr,“ poznamenala redaktorka České televize (ČT) Pavla Daňková.

„V případě, že vodoměr je umístěn uvnitř nemovitosti, například ve sklepě, měli by lidé zajistit to, aby izolace kolem něj byly zajištěné,“ sdělil již dříve mluvčí společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava Marek Síbrt, který varuje před rychlým rozmražením vodoměru. Je podle něj potřeba zkontrolovat, zda nemůže mrazivý vzduch pronikat k vodoměru například otevřeným, případně rozbitým sklepním oknem. Teplota v daném prostoru by se měla dlouhodobě pohybovat nad bodem mrazu.

Zamrzlá voda může vodoměr roztrhat

„Za loňskou zimu evidovali jen ostravští vodaři přes 300 zamrznutých vodoměrů za sezonu. Týkalo se to především chatařů a chalupářů, ale problémy měly i rodinné a bytové domy,“ dodala Pavla Daňková.

V extrémním případě dojde k tomu, že voda, která standardně protéká potrubím, v něm zamrzne a vytvoří tlak, který utrhne mosaznou hlavu vodoměru. V případě poškozeného či zamrzlého vodoměru je nutné volat přímo techniky. Podle zjištění ČT platí výměnu zamrzlého vodoměru ze zákona vždy odběratel. Jedna taková výměna může vyjít i na 2 tisíce korun.

Před zamrznutím je třeba chránit také vodovodní přípojku. Při její instalaci je potřeba dodržet takzvanou nezámrznou hloubku – minimální krytí potrubí činí jeden metr, ve zpevněných plochách až do 150 centimetrů. Kritickým bodem jsou podle odborníků místa venkovních uzavíracích armatur, místa se sníženým krytím (například přechody vodních toků), souběhy s potrubím dešťových kanalizací a podobně.