Ústecký kraj rozdělil 300 povodňových milionů

Praha/Ústí nad Labem - Celkem 309 milionů korun rozdělil Ústecký kraj mezi své obce postižené povodní. Kraj dostal peníze od ministerstva financí na první nezbytné výdaje. Celkové škody jsou v kraji podle současných odhadů kolem sedmi miliard. Finanční pomoc lidem nabízejí také ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo práce a sociálních věcí, na rekonstrukci bytu mohou dostat až desítky tisíc korun. Vláda, která je od pondělí v demisi, uvolnila další půlmiliardu na opravu silnic 2. a 3. třídy. Kabinet se chce nyní soustředit zejména na řešení následků záplav.

Ústecký kraj rozdělil miliony na mimořádném zastupitelstvu, obce je mohou mít na účtech už dnes. Na peníze čeká více než 276 000 lidí z 63 obcí. Nejvíce dostanou ty, které byly velkou vodou zasaženy nejhůře. Například samotné Ústí nad Labem dostane 74 milionů, Děčín 34, Terezín 41 a Hřensko 14 milionů.

Jde ale jen o jakousi „první pomoc“ na nejnutnější práce jako úklid ulic či posudky statiků, které už jsou navíc mnohde hotovy. Starostům leží na stolech faktury, které dosud neměli z čeho zaplatit. „Jedna věc je vyčerpat prostředky, odstranit škody. Následně nás čeká vyúčtování těch prostředků a to se musí řídit příslušnými zákony. Veškeré výdaje musejí být řádně doloženy,“ uvedl radní pro oblast majetku kraje Ladislav Drlý (KSČM).

Úklid po povodních v severních Čechách - 5. 6. 2013
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Martin Horký

Ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo první výzvy k podávání žádostí na pomoc při odstraňování následků povodní. Například na opravu zničeného bytu lze z programu Podpora bydlení při živelní pohromě získat až 30 tisíc korun. Požádat se o ni musí nejpozději do čtyř měsíců. Nejdéle, celé dva roky, lze žádat o dotaci na odstranění nenávratně poškozených staveb pro bydlení. O dotace mohou MMR požádat povodněmi zasažené obce, v případě příspěvku na obnovení bytu je pak předají konkrétním příjemcům.

Lidem postiženým povodní pomáhá i ministerstvo práce a sociálních věcí. Jednou z forem pomoci je poskytnutí peněžité dávky jako rychlé pomoci k zabezpečení základních životních potřeb. Výše dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmům a může být až do výše patnáctinásobku životního minima, tedy až 51 150 korun.

Po zkušenostech s povodní roste mezi lidmi zájem registraci do systému varovných SMS zpráv, které rozesílají některé obecní úřady. Jedná se o velmi efektivní způsob, jak občany uprostřed noci varovat před povodňovou vlnou blížící se k jejich domům. V některých obcích už textovky prakticky nahradily obecní rozhlas. SMS kanál funguje i obráceně, lidé tak mohou textovou zprávou upozornit radnici na problém, který je potřeba rychle vyřešit.

Další půlmiliarda na opravy místních silnic

Vláda uvolnila dalších 500 tisíc korun na opravy místních komunikací po povodních. Ministerstvo dopravy má po dnešku k dispozici celkem miliardu korun, kterou využije pro obnovu povodněmi poničené infrastruktury. Financovat bude nejen opravy místních komunikací, ale též obnovu dalšího majetku obcí postižených velkou vodou. Kromě toho má k dispozici tři miliardy na železnice a silnice první třídy.

Odstupující ministr dopravy Zbyněk Stanjura dnes kabinet informoval, že ministerstvo dopravy obdrželo k úternímu datu od obcí vyčíslené škody ve výši téměř miliardy korun. „S ohledem na skutečnost, že někteří zástupci obcí ještě volají, že nemají zcela vyčísleny škody, můžeme předpokládat, že ani tyto náklady ve výši necelé miliardy korun nebudou konečné,“ uvedl Stanjura.

Voda poničila i důležité komunikace
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Doprava by podle něj mohla vládu dodatečně žádat o další peníze na opravy poničené infrastruktury. Záleží na aktuální situaci, sdělil. Stát se na financování úhrad škod způsobených povodněmi na dopravní infrastruktuře a majetku obcí souvisejícím s dopravou podílí ve výši 85 procent uznatelných nákladů.

Čí hlava padne za vyplavenou Bechyni?

Z povodní se pomalu vzpamatovávají i další kraje. Například zaplavené jihočeské čistírny odpadních vod opět jedou v plném provozu. Rozvodněné řeky jich v kraji zaplavily celkem šest desítek. Vodohospodáři opravili jejich zázemí, některé technologie vyměnili. Do většiny míst už také opět proudí pitná voda. Výjimkou je oblast kolem Mirotic - podzemní vrty jsou znečištěné, do oblasti stále míří cisterny. 

Zastupitelstvo Bechyně kromě popovodňové obnovy řeší i další problém - kdo může za vyplavení jednadvaceti domů v místní části Zářečí, kterou nová mobilní protipovodňová zeď neochránila. Podle místních je na vině špatné rozhodování protipovodňové komise. Požadují vysvětlení od vedení města a také to, aby viník přijal zodpovědnost. 

Starosta města Jaroslav Matějka (nestr.) se brání, že nic nenasvědčovalo tomu, že nastane tak dramatická situace. „Rozdíl mezi prvním a třetím povodňovým stupněm byl asi tři a půl hodiny,“ vysvětluje. Nicméně uznává, že konkrétně s výstavbou stěny došlo k určité prodlevě. Přesto je ale přesvědčen, že v rámci svých pravomocí a možností jednal on sám i komise správně. Na jednání zastupitelstva ho nepřímo vyzvali k rezignaci opoziční zastupitelé za ČSSD a KSČM.

Zastupitelstvo městské části Praha 3 schválilo finanční dar ve výši 3 miliony korun pro pražskou zoologickou zahradu. Peníze budou poskytnuty z fondu obnovy a rozvoje. „Praha 3 byla již v minulosti v případech přírodních katastrof a povodní jednou z prvních, která postižené oblasti podporovala formou darů. Rozhodli jsme se proto i letos pro co nejrychlejší pomoc. Peníze pošleme trojské zoo, která byla v Praze jednou z oblastí s největšími škodami,“ řekla starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.