Morava jako středoevropská křižovatka. Výstava ukazuje její cestu od Habsburků po EU

Moravské zemské muzeum v Brně ukazuje zásadní okamžiky Moravy v průběhu 20. století. Nová stálá expozice, která se návštěvníkům otevře v Dietrichsteinském paláci, je vrcholem oslav dvoustého výročí založení muzea.

Výstava v Dietrichsteinském paláci sleduje cestu Moravy z Rakouska-Uherska do Evropské unie. Moravu líčí jako středoevropskou křižovatku. Pozornost věnuje politickému, kulturnímu i sociálnímu vývoji ve 20. století i v posledních letech. Posledním motivem filmového sestřihu, který výstavu uzavírá, je odhalení sochy Jošta Lucemburského v Brně v roce 2015.

Muzeum výstavu rozčlenilo do deseti kapitol, od posledních let habsburské monarchie po začleňování Moravy do současných evropských struktur a globalizovaného světa. Ukazuje období světových válek i komunistické diktatury, kterou připomínají třeba propagandistické plakáty, portréty a busty.

Do expozice se vešel Čmelák, Velorex i Čezeta

Expozici na 800 metrech čtverečních tvoří tři stovky předmětů, většinou ze sbírek Moravského zemského muzea. Technické muzeum zapůjčilo jízdní kolo ze Zbrojovky Brno a skútr Čezeta, populární v 60. letech. Největším exponátem je práškovací letoun Zlín Z-37 Čmelák zavěšený u stropu vstupní síně.

Redaktorka Kristýna Březovská popisuje expozici (zdroj: ČT24)

K výrazným prvkům patří také tříkolové vozidlo Velorex, telefonní budka, tiskařský lis na výrobu samizdatů nebo stopadesátikilová pamětní kniha připomínající Výstavu soudobé kultury konanou v roce 1928 v Brně. Je rozevřená na stránce s podpisem prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Zpestření výuky dějepisu pro školáky

Podle vedoucího historického oddělení Jana Břečky je podobných výstav věnovaných soudobým dějinám málo. Přitom třeba pro školní výpravy a výuku dějepisu jsou důležité. „Jsme jedni z mála, kteří se o tento nelehký úkol pokusili,“ uvedl.

Výstavu obohacují i projekce dobových filmových a televizních záběrů a dotykové monitory s podrobnými informacemi. Součástí jsou také komiksové příběhy od Lucie Lomové, která navíc vytvořila portréty čtyřiceti moravských osobností.

Dosud muzeum mapovalo ve stálých expozicích v Dietrichsteinském paláci dějiny Moravy od pravěku do středověku. Cílem plánované obměny je pokrýt celou historii země. „Dietrichsteinský palác by se měl stát domem historie, Biskupský dvůr by se zase měl proměnit v sídlo kompletních přírodovědných expozic,“ popsal plány ředitel muzea Jiří Mitáček.