Dukovany budou odolnější, zvládnout by měly i zemětřesení

Dukovany - V Dukovanech se pracuje na zvýšení odolnosti klíčových budov jaderné elektrárny, a to kvůli případnému zemětřesení. Nejdůležitější objekty zpevňují stavební inženýři mohutnými ocelovými kotvami, kterých bude v první fázi potřeba asi 1 500 kusů.

Největší odolnost má budova s reaktorem, která je vystavěna na obrovských podzemních betonových základech. Do nich dělníci navrtávají až metrové otvory. Kotvami k nim pak připevní sousední objekt. Vyvrtání otvorů pro jednu kotvu trvá dělníkům jeden pracovní den.

Kotev na každý ze čtyř bloků bude potřeba až 400, jsou hluboko zapuštěné do betonu a jejich úkolem je zpevnit nejdůležitější budovy elektrárny. Odolat by měly i velmi silnému zemětřesení o síle asi šesti stupňů Richterovy stupnice.

Zvyšování odolnosti vůči zemětřesení uspíšily události ve Fukušimě. Zpevnění nařizují i tzv. stress testy, kterými musely po neštěstí v Japonsku projít všechny jaderné elektrárny. Práce potrvají až do roku 2017. Následně se bude zpevňovat i kovová konstrukce strojovny, která by pak měla odolat nejenom zemětřesení, ale také případným extrémům počasí.

Dukovany odolají větru, dešti, i zemětřesení (zdroj: ČT24)