Chemické postřiky na Šumavě nemělo ministerstvo povolit, rozhodl soud

České Budějovice – Hubení kůrovce v šumavském národním parku s využitím chemických postřiků bylo v roce 2012 podle Krajského soudu v Českých Budějovicích protizákonné. Ministerstvo životního prostředí a správa NP Šumava při potvrzení výjimky na užití chemie chybovaly, nenechaly si posoudit vliv pesticidů na chráněnou přírodu, řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podle Bláhy lze verdikt vztáhnout i na veškerá další použití chemických postřiků na Šumavě.

Chemické postřiky jsou podle rozsudku nebezpečné nejenom pro lýkožrouta, ale také pro další druhy hmyzu i pro ptáky a vodní živočichy. Podle ekologických aktivistů obsahují postřiky také látku cypermethrin, která narušuje funkce hormonů a imunitní systém.

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek tvrdí, že park nepostupoval protiprávně, protože k zásahům přistupoval na základě vykonavatelného rozhodnutí MŽP. „Formulace o protizákonné činnosti považuji za lživé,“ řekl Mánek. „Soud až letos, v roce 2013, zrušil povolující rozhodnutí ministerstva pro minulý rok a vrátil věc k dalšímu řízení,“ uvedl.

Proti rozhodnutí krajského soudu lze podat kasační stížnost. Ministerstvo životního prostředí se ale po prostudování rozsudku rozhodlo, že kasační stížnost podávat nebude, řekl mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Rozsudkem soudu bylo podle něj zrušeno i rozhodnutí vydané Správou NP Šumava a věc byla Správě NP postoupena k dalšímu řízení.

Krajský soud v Českých Budějovicích svým verdiktem zrušil výjimku, kterou vydaly ministerstvo životního prostředí a šumavská správa, které tak budou muset své rozhodnutí přezkoumat. Ačkoli postřiky proběhly už loni, je Hnutí Duha, které žalobu podalo, přesvědčeno, že se týká i všech dalších případů. „Podle nás vlastně potvrzuje, že jakékoliv použití chemie v národním parku bylo protizákonné,“ uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Dodal, že loni byly postřiky pravděpodobně mírnější než v předchozích letech.

Kůrovec se ve velké míře na Šumavě vyrojil po ničivém orkánu Kyrill v roce 2007. Od té doby se k jeho likvidaci mimo jiné používají i chemické prostředky. Šumavský národní park musí každý rok žádat o udělení výjimky pro tento postup v boji s kůrovcem.