Průlomový rozsudek „zamotal hlavu“ ÚOOÚ

Praha – Podle zjištění České televize nemusí obec Psáry platit pokutu za zveřejnění videa z jednání zastupitelstva. Odborníci se shodují, že je to průlomový rozsudek a také vzkaz pro další starosty, aby se nebáli na internet taková videa vyvěšovat. Radnici pokutoval Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) za to, že na webu zveřejnila plat a jméno bývalé ředitelky školy. Teď úřad chystá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost.

Souboj o právo na soukromí a o právo veřejnosti vědět, co se děje za dveřmi zastupitelstva, začal stisknutím tlačítka „nahrávat“ při jednání radnice ve středočeských Psárech. Na internetovém videozáznamu zaznělo jméno bývalé ředitelky školy a také výše jejího platu, který pobírala z veřejných peněz. Podle Úřadu na ochranu osobních údajů bylo toto jednání nepřijatelné a následovala pokuta pět tisíc korun. „Bavíme se o zveřejňování na internetu, což je nejbrutálnější způsob zveřejnění osobních údajů vzhledem k ochraně soukromí,“ vysvětluje rozhodnutí předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec. 

Ve sporu dal soud za pravdu radnici, která tak pokutu platit nemusí. „Soud odstranil dosavadní pochybnosti a toto rozhodnutí může být impulsem, aby se obce přestaly obávat pořizovat z veřejných jednání záznamy,“ tvrdí náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. 

Úřad, který pokutu udělil, ale trvá na svém. Podle Igora Němce nemají osobní údaje na internetu co dělat. Sám však připouští, že hodně záleží i na konkrétním případu. A v tom je právě problém. Publikování citlivých informací upravují totiž hned tři zákony. A k údivu občanských sdružení dostávaly desítky radnic od Úřadu na ochranu osobních údajů na své otázky odpověď, že „zveřejňování audiovizuálních záznamů na internetu za účelem následného informování veřejnosti považuje úřad za nepřípustné“. „Podle mého názoru jsou to jenom výhrůžky, které nemají žádné právní opodstatnění,“ oponuje stanovisku úřadu poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek.  

Některé radnice kvůli obavám odmontovaly kamery úplně. Jiné se zase kvůli hrozbě pokuty snaží záznamy upravovat retušováním. „To, o co se starostové snaží, je podle mého názoru neznalost právě těchto tří zákonů,“ argumentuje Igor Němec. Vzápětí však nedokáže uspokojivě interpretovat rozhodnutí soudu o neoprávněnosti pokuty obci Psáry. 

Podle Městského soudu v Praze ale rozhodnutí, proti kterému chce úřad podat kasační stížnost, pravomocné je. Jasnější odpověď na otázku, jaká videa z jednání radnic patří a nepatří na internet, tak přinese až nový občanský zákoník. Platit by měl od příštího roku.

Průlomový verdikt soudu (zdroj: ČT24)