V Ústí nad Labem i Děčíně hladina klesá, s úklidem by se tu mohlo začít o víkendu

Ústí nad Labem/Děčín – V Ústí nad Labem i v Děčíně dnes začala voda pomalu opadat, hladina Labe tu klesá každou hodinu zhruba o centimetr. Hladina tak nyní dosahuje 10 metrů a 40 centimetrů, pobřežní části obou měst jsou ale stále vyklizené a zatopené. Ačkoli nakonec hladina vystoupala níže, než předpokládaly pesimistické předpovědi, již v noci na středu překonala protipovodňové bariéry, které byly připraveny nanejvýš na desetimetrovou hladinu. Voda bude klesat nejméně do neděle, než bude možné začít po povodních uklízet.

V Ústí nad Labem dosáhl průtok v Labi v noci na čtvrtek maxima zhruba 3 700 metrů krychlových za sekundu. Ráno začalo vody pozvolna ubývat, průtok se tak snížil asi o 100 metrů krychlových. Podobný průběh má kulminace letošní červnové povodně také v Děčíně, kde průtok mírně klesá z maxima kolem 3 900 krychlových metrů za sekundu. Hladina v obou městech dosahuje v současnosti zhruba 10,4 metru. V pátek ráno by pak měla mít hladina Labe v Ústí kolem deseti metrů.

Informace o průtoku na Labi:

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu bude Labe v severních Čechách už jen klesat, nezmění to ani případné deště. V Děčíně už neplatí stav extrémního ohrožení, ten ještě platí v Hřensku. „Na ranním krizovém štábu jsme se začali zabývat situací, kdy Labe výrazněji klesne,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Ústí nad Labem žádá občany o trpělivost, může trvat i deset dní, než se Labe vrátí do svého koryta a evakuovaní lidé do svých domovů.

Velký úklid by mohl začít o víkendu, bude-li voda klesat takovým tempem, jak hydrologové očekávají. „Máme předběžný odhad, že v sobotu za normálních okolností by se Labe mohlo dostat na hranici osmi metrů, což by znamenalo v Ústí nad Labem zprovoznění obou mostů a náběh ke zprovoznění vestibulu hlavního nádraží,“ přiblížil hejtman. Podle ústeckého radního Pavla Dlouhého ale v některých případech budou moci lidé domů až za deset dnů.

Krajská policie požádala o posily kvůli střežení majetku v zatopených oblastech. Předběžně by mělo dorazit zhruba 160 policistů z Prahy, Ostravy, Karlových Varů či Plzně. „Také armáda se domlouvá s obcemi s rozšířenou působností na požadavcích na nasazení vojska na úklidové práce počátkem příštího týdne. V tuto chvíli jsou evidovány žádosti na cca 350 vojáků,“ sdělila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

V úklidu po povodních pomohou i nezaměstnaní

Pro pomoc zatopeným obcím se dobrovolně hlásí i nezaměstnaní, v této chvíli už se jich úřadům práce přihlásilo několik set. Úřady práce pro ně již vyčlenili dostatek prostředků, na každého nezaměstnaného účastnícího se úklidových prací po povodních má úřad k dispozici až 15 000 korun.

Hasiči mají hodně práce, odčerpávají vodu, zastavují únik na benzince

Ačkoli není možné zabránit zatopení částí měst, hasiči mají plné ruce práce v Ústí nad Labem i Děčíně. V Ústí zasahují u zatopené benzinové čerpací stanice v Pražské ulici. Dopoledne z ní začaly do Labe unikat ropné látky. Kolem benzinky proto hasiči postavili zábranu, aby úniku do rozvodněné řeky zabránili. Materiál jim do čtvrti Vaňov – jinak odříznuté – přivezl vlak.

Nejsledovanějším místem v Děčíně v posledních hodinách je protipovodňová ochranná stěna na pravém břehu u historického centra města. Ta se včera začala bortit a hasiči ji ještě v noci zpevňovali, cestu vodě zabránil železný kontejner a deset tu suti. „Protipovodňové stěny slouží na pravém břehu k tomu, k čemu byly určeny – k zachování spojení obou břehů města,“ uvedl starosta Děčína Vladislav Raška (ODS). Naopak na levém břehu bylo třeba zábrany rozebrat, aby tlak vody nenapáchal větší škody.

V Děčíně odčerpávají vodu u nájezdu na Nový most a také hlídají nádrže s naftou v Loubí. Hasiči bedlivě dohlížejí také na zásobníky na plyn v Labské ulici. Ačkoli jsou řádně upevněné, dva z nich ve středu vzala voda a odnesla do Německa, kde je místní policie zastavila.

Evakuovaní sledovali, jak jim domů natéká voda, radnice viní státní správu

Mimo své domovy muselo v Ústí nad Labem odejít přes tři tisíce lidí, v Děčíně více než tisíc obyvatel. V celém Ústeckém kraji je bez elektřiny 7 500 domácností, téměř dva tisíce bez plynu a některé také bez tepla. Dodávky ale místy už začínají přicházet. „Některé části města byly preventivně vypnuty, nemusí se vypouštět, nemusí se čistit, a tak budou znovu zapojeny,“ upozornil děčínský primátor František Pelant. Podle mluvčí ČEZu Soni Holingerové v Děčíně již svítí například Kostelní a Jungmannova ulice, elektřinu má i ústav v Boleticích, kolem jedné hodiny odpoledne se také podařilo obnovit dodávky elektřiny v části Žleby. V Ústí nad Labem byly dodávky elektřiny obnoveny ve Vaňově, v části Pražské ulice nebo pro čerpací stanici Spolchemie, popsala Holingerová.

Problém s pitnou vodou má v záplavami zasaženém Ústeckém kraji zhruba 2 000 lidí v asi 15 menších obcích. Do těchto lokalit vozí vodu cisterny. Ve zbytku kraje teče z kohoutku pitná voda. Vodovodní řady současná povodeň nijak neohrozila. „Po celou dobu dodáváme lidem vodu pitnou, obyvatelé Děčína, Litoměřic či Ústí nad Labem se nemusí bát ji pít,“ zdůraznila mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová.

V zatopených domech bude obnovení dodávek elektrické energie náročnější. „Bude nejprve nutná revize celé elektroinstalace a případně její oprava nebo výměna odborníky,“ upozornila mluvčí. Do mnoha ústeckých domů se dostala voda z Labe poté, co překonala ochranné stěny uzpůsobené nanejvýš k desetimetrové hladině. V Děčíně jsou podle Jiřího Macha z Povodí Labe zábrany různé výše, ty vyšší zafungovaly a ochránily především polikliniku na pravém břehu.

Lidé, kteří žijí v přízemí zaplavených domů, často přišli o majetek, s vytopením totiž nepočítali, při evakuaci byli ujišťováni, že se voda do jejich bytů nedostane. Podle městského radního Jana Eichlera ovšem nepochybila ústecká radnice. „Musím říct na vrub státní správy, že bohužel informace o výšce hladiny toku nebyly včas a nebyly přesné,“ poukázal radní.

informační krizová linka Ústeckého kraje: 800 876 011

informační krizová linka města Ústí n. L.: 475 271 100

informační krizové linky města Děčína: 412 516 516, 412 593 182, 412 593 183

Kyvadlové vlaky stále jezdí, Děčínští ucpali Nový most

Doprava v Ústí nad Labem a Děčíně je ochromená, v krajském městě jsou uzavřeny hlavní silnice a také oba silniční mosty, funguje železniční spojení přes Labe. Bude to tak nejméně do neděle, kdy by se podle radního Dlouhého mohl otevřít most Dr. Edvarda Beneše přinejmenším pro záchranné složky. Provoz MHD je omezen, v Ústí nad Labem nejezdí trolejbusy, autobusy pouze podle víkendových jízdních řádů. Trolejbusy začnou jezdit až po víkendu.

Železniční spojení je v Ústí také jedinou možností pro zásobování, stejně jako pro přepravu.  Na střekovské straně řeky si své detašované pracoviště zřídila i záchranná služba. Přes most ale i pacienty musí vozit vlaky, na druhé straně si je opět převezme sanitka, která je dopraví do nemocnice. Mimo provoz jsou všechny střekovské lékárny.

V Děčíně se dostala voda do Ústecké ulice, která zůstala jedinou přístupovou cestou k Novému mostu – jediné otevřené silniční spojnici přes rozvodněnou řeku. Hasiči vodu odčerpávají, ulice tak je sjízdná. Tvoří se však kolona, magistrát vyzval obyvatele, aby na most raději nejezdili. „Dá se říct, že to nejmenší, co lidé, kteří nejsou zasaženi povodní, pro nás mohou udělat, je nepřekážet,“ poznamenal ředitel městské policie Marcel Horák. Lidé mohou Labe i v Děčíně překonat vlakem, přes most jezdí kyvadlový motorák.