Z vyloučené lokality moderní čtvrť. Pardubicím mají pomoct studenti architektury

V místě mají bydlet lidé různých generací i sociálních vrstev (zdroj: ČT24)

Pardubice chtějí s pomocí studentů architektury změnit vyloučenou lokalitu ve městě na místo, kde vedle sebe budou bydlet lidé různých generací i sociálních vrstev. V rámci unikátního projektu radnice přebuduje čtyři domy na moderní bytový komplex.

Byty v pardubické Husově ulici jsou obsazené ani ne z poloviny – z dvaadevadesáti jich je obydlených jen čtyřiačtyřicet. „Tato lokalita nemá dobrou adresu, je dlouhodobě vnímaná jako problémová,“ vysvětlil architekt Josef Kubát.

„Abychom právě sem dostali další cílové skupiny lidí, musí lokalita projít změnou jak kvality bydlení, tak občanské vybavenosti,“ uvedl náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (ČSSD).

Na návrhu nového atraktivního bydlení spolupracují i studenti architektury. Navrhnout mají nejen modernizaci domů, ale i parkovací plochy, dětské hřiště, nové společenské prostory i odpočinkové zóny.

„Ty koncepty vznikají každý zvlášť, snažíme se sem právě dostat i malé děti, starší lidi, studenty,“ uvedla studentka architektury ČVUT v Praze Nicol Šiková. Podobný model, kde vedle sebe žijí lidé z různých sociálních vrstev, už léta úspěšně funguje například ve Finsku.

Na vypracování návrhů mají studenti tři měsíce. Město je potom vyhodnotí a rozhodne o nové podobě prozatím problematické lokality.