V centru Prahy nejede metro, zrušeny jsou i některé tramvaje

Praha - Velká voda nahání strach nejen lidem v okolí řek a potoků, ale omezuje také dopravu. V centru Prahy byl přerušen provoz metra a byla zavedena i omezení v povrchové dopravě. „Vyzývám proto každého, kdo může cestu do Prahy i po městě odložit, aby to v pondělí udělal. Praha řeší komplikovanou povodňovou situaci a chci požádat o pochopení a pomoc každého,“ uvedl pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček.

Doprava netrápí jenom Pražany, omezení jsou po celé republice. Ředitelství silnic a dálnic evidovalo k nedělní 18. hodině celkem 130 neprůjezdných úseků.

Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC) se už částečně podařilo zprovoznit nádraží v Kolíně, kde voda zaplavila koleje. Vlaky mohou omezenou rychlostí jezdit směrem na Pardubice i Kutnou Horu zhruba od čtvrté hodiny ranní. Provoz v Kolíně byl přerušen od neděle 18:00. „Zprůjezdnění dalších kolejí už je teď jen otázkou času,“ sdělil mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete na www.dopravniinfo.cz

Informace o uzavírkách na železnici najdete zde.

Podívejte se, jak nabírají vlaky zpoždění.

Stavba protipovodňových zábran a rozvodněná voda uzavřela v Praze zhruba 30 komunikací. K seznamu uzavřených ulic patří i oblasti vymezené ulicemi Kotelní, Nádražní a Lidická a ulicemi V Botanice, Elišky Peškové a Petřínská v Praze 5. Většina uzavřených ulic je právě v blízkosti Vltavy, některé pak u Botiče, který částečně zaplavil Hostivař. Uzavřeny byly například ulice U Záběhlického zámku, Euklidova, K Šeberáku nebo Hostivařské náměstí.

Řidiči na území hlavního města neprojedou ani po Strakonické ulici. Silnice, která je hlavní spojnicí mezi Prahou, Příbramí a dále jihem Čech, musela být uzavřena v úseku mezi Pražským okruhem a Jižní spojkou v obou směrech.

V Praze byl ve 23:00 částečně přerušen provoz metra. Navíc se mají obyvatelé Prahy připravit i na omezení v povrchové dopravě. „Mezi Pražským povstáním a I.P. Pavlova bude zavedena kyvadlová doprava. To stejné bude mezi Ládví a Kobyliským náměstím,“ řekl novinářům šéf Dopravního podniku Milan Křístek. Dopravní podnik posílí tramvajové a autobusové spoje, včetně připojení dalšího vozu u tramvajových linek, které mají jen jeden.

„České dráhy přislíbily, že jízdenky PID (pražské integrované dopravy) budou od pondělí platit i v rychlíkových spojích,“ doplnil dopravní ředitel Ladislav Urbánek.

V osmi vybraných stanicích metra byly instalovány protipovodňové zábrany. Kompletní přehled dopravních omezení najdete ZDE.

Město Praha také nechalo vyznačit samostatný jízdní pruh pro autobusy MHD na ulici 5. května, Jižní spojce a Štěrboholské radiále. Vyhrazený pruh pro autobusy je zřízen též od Kobylis přes Jankovcovu, nádraží Holešovice, Argentinskou, Vltavskou, Florenc a po magistrále na Pražského povstání. Policisté navíc budou na vybraných dvou desítkách křižovatek řídit dopravu tak, aby autobusům a tramvajím zajistili přednost.

Omezení provozu metra - podrobné informace naleznete ZDE.

ZÍTRA (3. 6. 2013 od 5:00) - Vzhledem k prognóze na pondělí dopravní podnik připravil opatření v centrální oblasti města (v blízkosti Vltavy), která se budou realizovat od zahájení ranního provozu.

Plánované useky metra bez provozu:

  • Trasa A: Dejvická – Muzeum
  • Trasa B: Smíchovské nádraží – Českomoravská
  • Trasa C: Kobylisy – Muzeum

Náhradní doprava za metro:

Tramvajová linka X-A bude zavedena v úseku Podbaba – Vítězné náměstí – Hradčanská – Malostranská – Náměstí Republiky – Masarykovo nádraží – Hlavní nádraží – Olšanské náměstí – ukončení jednosměrným objezdem Želivského – Flora.

Tramvajová linka X-B bude zavedena v úseku Sídliště Barrandov – Smíchovské nádraží – Anděl – Karlovo náměstí – Masarykovo nádraží – Florenc – Palmovka – Nádraží Vysočany (Vysočanská).

Autobusová linka X-C bude zavedena v úseku Kobylisy – Jankovcova (Nádraží Holešovice) – Argentinská – Vltavská – Florenc – Hlavní nádraží – Muzeum – I. P. Pavlova – Pražského povstání.

Omezen bude i provoz tramvajových linek - zcela zrušeny budou tramvaje 4, 5, 6, 8, 14, 17 a 24.

Náhradní doprava za pravidelné tramvajové linky:

V úseku Ortenovo náměstí – Nádraží Holešovice – Strossmayerovo náměstí – Vltavská – Dělnická – Palmovka – Nádraží Libeň – Starý Hloubětín bude zavedena náhradní tramvajová linka číslo 34.

Provoz na tramvajové lince číslo 3 jedoucí v trase Levského – Vozovna Kobylisy bude posílen. V úseku Levského – Nádraží BraníkKobylisy – Vozovna Kobylisy pojedou pouze vybrané spoje.

Provoz autobusů

Bylo realizováno několik odklonů autobusové dopravy. Náhradní autobusová doprava bude organizována dle aktuální situace a podle pokynů Centrálního dispečinku.

Provoz vlaků v rámci PID

V pondělí 3. června 2013 bude posílen provoz vlaků v úsecích: Praha hlavní nádraží (Praha Masarykovo nádraží) – Praha Vysočany; Praha hlavní nádraží – Praha Uhříněves; Praha hlavní nádraží – Praha Smíchov. Výjimkou je zrušená železniční linka S8 z Prahy do Čerčan přes Vrané nad Vltavou.

Cestující mohou na území hlavního města Prahy využívat jízdní doklady PID i v ostatních vlacích ČD.

Informátoři DP budou přítomni u stanic metra a na důležitých dopravních uzlech. Na infolince (296 19 18 17) bude posílena služba. Na webu DPP jsou všechny informace o dopravních opatřeních, průběžně jsou informována i všechna média.