Ministr Heger dává Vesně naději

Janské Lázně – Ministr zdravotnictví Heger slíbil, že dětská léčebna Vesna v Janských Lázních zůstane zachována. Proti jejímu zrušení demonstrovalo 200 lidí. Od pondělí bude po odvolání ředitele Koudele řídit léčebnu krizový manažer Josef Šimurda.

Zhruba 200 lidí v Janských Lázních na Trutnovsku protestovalo proti uzavření dětské léčebny Vesna.

„Vesna je zařízení specializované pro děti, je tady vytvořený dobrý rehabilitační tým a je potřeba, aby byl zachován,“ prohlásil před demonstranty Heger. Také uvedl, že Vesna má pro nejbližší období dostatek pacientů. „Novému řediteli to dá dostatek času, aby tady restrukturalizoval celý komplex, eventuálně zavřel některé provozy, které nejsou vytížené,“ řekl Heger. 

Zástupci odborů, pacientů a iniciativ dnes založili krizový štáb, který by měl pomoci zachovat další existenci Vesny i dalších lázní v České republice. Na demonstraci pořadatelé přečetli prohlášení, kterým odmítli uzavření Vesny, propouštění zaměstnanců a vyzvali k okamžitému jednání. „Požadujeme okamžité vyhlášení řádného výběrového řízení na ředitele Státních léčebných lázní Janské Lázně,“ stojí v prohlášení. Organizátoři také uvedli, že pokud jejich požadavky nebudou vyslyšeny, chtějí demisi ministra Hegera.

Ministr Heger v Janských Lázních
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Provoz léčebny zamýšlel ukončit bývalý ředitel Státní léčebných lázní Janské Lázně Roman Koudele kvůli špatné ekonomické situaci. Ministerstvo zdravotnictví ho 20. května odvolalo z funkce. Na uvolněné místo v pondělí nastoupí krizový manažer Josef Šimurda, který dosud vedl ekonomický úsek Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje. Koudele se hájil tím, že udělal vše, co bylo v jeho silách a že za problémy lázní je úbytek pacientů po vydání nového indikačního seznamu.   

Podnik má v posledních měsících ekonomické problémy. Koudele plánoval v květnu propustit zhruba osm desítek zaměstnanců z celkového počtu 400. Lázně nabízejí péči na zhruba 800 lůžkách rozmístěných v několika objektech v Janských Lázních.

Dětská léčebna Vesna v Janských Lázních na Trutnovsku bude dál fungovat (zdroj: ČT24)