Obviněné z Duchcova chce státní zástupce za mříže, znovu žádá o vazbu

Duchcov (Teplicko) – Pět lidí, které policie obvinila z těžkého ublížení na zdraví při útoku na mladý pár v Duchcově, chce státní zástupce ihned dostat za mříže. Jeho žádost o uvalení vazby sice soud zamítl, proti tomu však podal žalobce stížnost. Očekává, že krajský soud o ní rozhodne během dvou až tří týdnů.

Okresní soud v Teplicích minulý týden nenašel důvody k uvalení vazby na pět obviněných lidí, nařídil pouze dohled distanční a mediační služby. Nyní se ale krajský soud musí zabývat stížností na původní rozhodnutí. Okresní státní zástupce Otakar Zahradník upřesnil, že se stížnost týká čtyř z pěti obviněných. Státní zástupce Pavel Norek zdůvodnil nespokojenost s rozhodnutím okresního soudu brutálností a také údajnou nesmyslností útoku. „Jak vyplývá z výpovědi poškozených, bylo to bez jakékoli příčiny,“ podotkl Norek.

Upozornil, že lidé, kterých se stížnost týká, měli kriminální minulost. „Přesto, že díky nešťastné amnestii prezidenta republiky z 1. ledna 2013 k těmto odsouzením nelze při ukládání trestu přihlížet, při hodnocení osoby při braní do vazby k tomu přihlédnout lze,“ přiblížil státní zástupce.

Stíhané skupině tří mužů a dvou žen hrozí až deset let vězení. Podle policistů v noci na 18. května napadli mladý manželský pár, který kopali a bili pěstmi. „Klasifikovali jsme to jako pokus o těžké ublížení na zdraví, což je to nejpřísnější možné,“ přiblížil zástupce vedoucího územního odboru teplické policie Jaroslav Jedlička. Dodal, že vyšetřovatelé ještě mohou kvalifikaci změnit, například na výtržnictví.

Útok vyvolal v Duchcově protiromské nálady, podle informací vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové je ale rodina, kterou policie z napadení obvinila, uzavřená a v Duchcově žije jen občas. „Samotní obyvatelé Duchcova, včetně místních Romů, uvádějí, že pachatelé útoku pochází z uzavřené rodiny, která se nedávno vrátila z Velké Británie a jejíž členové měli opakovaně problémy s okolím,“ uvedla Šimůnková. Přesto ve městě ve středu proběhla demonstrace proti romské kriminalitě. Po jejím skončení se asi dvě stovky jejích účastníků pokusili proniknout k místu, kde obvinění bydlí a kde se případ stal. Nepovolený pochod však zastavila policie. Později policisté upozornili, že se akce účastnili i pravicoví radikálové, kteří s sebou přivezli zbraně. Hlídky v Duchcově zabavily baseballové pálky, ale i mačety a meče.