Hudeček: „Opatření TOP 09 jsou revoluční v boji proti korupci“

Praha – Změny na pražském magistrátu po odvolání zástupců ODS z rady pokračují. Jednobarevná rada TOP 09 prozatím vedená prvním náměstkem Tomášem Hudečkem rozhodla o reorganizaci magistrátu – změně organizačního řádu a úpravě smluv části úředníků. Pokračuje také v odvolávání členů dozorčích rad zastupujících ODS. Podle bývalého primátora Svobody (ODS) je odvolávání centrálně řízeno vedením strany TOP 09.

Radní hlavního města na svém zasedání schválili plán reorganizace magistrátu. Z úřadu odejde 40 úředníků a bude oddělen výkon samosprávy a státní správy. Radní za TOP 09 si od toho slibují snížení rizika korupce. Oznámili to zastupující primátor Tomáš Hudeček a předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Nový řád začne platit 1. července. „Jsem přesvědčen, že toto opatření je zcela revoluční v boji proti korupci,“ prohlásil Hudeček.

Asi třetina magistrátních úředníků pracuje jak v rámci státní správy, například při vydávání řidičských průkazů nebo stavebních povolení, tak samosprávy, kde postupují podle politického zadání. Vzniká tím prostor pro případnou korupci, tvrdí Hudeček. Pokud má tedy některý úředník úvazky v rámci samosprávy i státní správy, bude po reorganizaci působit pouze v jedné z nich.

Sekce rozhodování o území

V rámci reorganizace také vznikne nová pozice ředitele Sekce rozhodování o území, který bude odpovědný za dodržování termínů při územních a stavebních rozhodnutích. Zároveň do něj bude spadat magistrátní odbor stavební, odbor územního plánu, dopravních agend, památkové péče a odbor životního prostředí. Podle Hudečka je cílem, aby razítka byla vydávána v řádných termínech a s co nejnižším možným rizikem korupce.

Právě vznik pozice ředitele Sekce rozhodování o území kritizuje odvolaný primátor Svoboda: „Je to třetí reorganizace během tří let, která přinese pouze chaos, finanční náklady a prokorupční prostředí, protože vzniká jeden jediný úředník, který rozhoduje o všem, co se týká stavebního řízení v Praze.“

Káraný a Želivka

Radní za TOP 09 dále navrhli odvolat z dozorčích rad úpraven vody Káraný a Želivka zástupce ODS. Z dozorčí rady firmy Zdroj pitné vody Káraný chtějí odvolat místostarostu Prahy 13 Petra Zemana (ODS) a z Úpravny vody Želivka Tomáše Chválu (ODS) a Zdeňka Lochmana (ODS). Jde o třetí vlnu změn ve firmách s městským podílem.

Podívejte se na brífink Tomáše Hudečka a Jiřího Vávry:

Brífink po zasedání Rady hl. m. Prahy (zdroj: ČT24)

V obou firmách má město téměř stoprocentní podíl, minoritní podíly mají obce v okolí nádrží, které z nich odebírají vodu. Z toho důvodu radní změny v dozorčích radách pouze navrhli a nemohli jejich členy rovnou odvolat. „Je to dokončení toho, co jsme začali s bývalým koaličním partnerem ODS, tedy očištění firem od starých kádrů,“ řekl Hudeček.

Petra Zemana radní za TOP 09 odvolali již minulý pátek z křesla předsedy dozorčí rady Obecního domu. Tady jej nahradila starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS), která se zřekla odměn za funkci.

Radní za TOP 09 už v uplynulém týdnu také odvolali zástupce ODS z dozorčích rad dopravního podniku, Obecního domu a Kolektorů Praha a navrhli odvolání dalších nominantů ODS z Pražské plynárenské nebo Pražských služeb.

  • „Předpokládáme také, že to je centrálně řízeno. Jsme přesvědčení o tom, že postupně budou odborníci za ODS odvoláni ze všech funkcí, které vůbec v Praze existují. Počítáme s tím, že někoho se budou snažit nechat a přesvědčit, že by s nimi měl spolupracovat, ale on se nikdo takový nenajde,“ uvedl odvolaný primátor Svoboda.

Svoboda už dříve prohlásil, že výměna na pražské radnici je řízena vedením strany TOP 09, konkrétně prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem.

Podívejte se na vyjádření Bohuslava Svobody:

Telefonát Bohuslava Svobody (zdroj: ČT24)

Bývalý primátor v minulých dnech označil odvolávání zástupců ODS z dozorčích rad firem s městským podílem za snahu vytvořit volná místa pro budoucího koaličního partnera TOP 09. To zástupci TOP 09 odmítli. „Je to naprostý nesmysl. Je nutné tam dosadit odborníky, za které nepovažujeme politiky dosazené za ODS,“ reaguje Vávra.

Vydáno pod