Severočeská potravinová banka roste, má třicetkrát víc jídla než ze začátku

Litoměřice – Chudým lidem z Ústeckého kraje už třetí rok pomáhá potravinová banka. Po vzoru podobných zařízení, která fungují v některých evropských zemích a v Česku jen v Praze, ji založili dobrovolníci z Litoměřic. Zachraňují potraviny, které by jinak přišly nazmar, a rozvážejí je potřebným do azylových domů, domovů důchodců či k charitativním organizacím.

Potravinová banka začala shromažďovat potraviny pro chudé před třemi lety. Napoprvé jich rozdala necelou tunu, teď už je to skoro třicetkrát tolik. Litoměřický sklad plní darované potraviny z Evropy, od státu a také zboží z obchodů, u kterého už se blíží konec záruky. „Jde o kvalitní potraviny, kterým se chýlí doba trvanlivosti,“ podotkl předseda občanského sdružení Potravinová banka v Ústeckém kraji Miroslav Franz.

Přebytečné jídlo končí u lidí, kteří mají nouzi i o potraviny. „Musí hospodařit s malou částkou peněz, takže i těstoviny, mouka a máslo jim pomohou,“ poukázala vedoucí litoměřického Domu naděje Vlaďka Šachová.

Klíčové jsou pro potravinovou banku zásoby, které jí dávají obchodní řetězce. Těch, které ji podporují, postupně přibývá. „Stáváme se pro řetězce solidním partnerem a nemají strach s námi spolupracovat,“ zdůraznil Miroslav Franz.

Jan Stuchlík o severočeské potravinové bance (zdroj: ČT24)