Žacléř dlouhodobě bojuje s výpadky elektřiny, starosta zvažuje napojení na Polsko

Události: Problémy s elektřinou v Žacléři (zdroj: ČT24)

Řada obcí v Česku se stále častěji potýká s déletrvajícími výpadky elektřiny. Jen po víkendové vichřici zůstalo bez proudu asi půl milionu odběratelů. Třeba v Žacléři v Krkonoších nejsou ani téměř po týdnu všechny poruchy opravené. Tamější obyvatelé jsou ale na takový stav zvyklí, jelikož se dlouhodobě opakuje i několikrát do roka.

Třítisícový Žacléř na Trutnovsku se s výpadky elektrického proudu potýká i při běžných bouřkách, kdy se jen trochu zvedné vítr. Městem se pak z mnoha domácností ozývá vrčení motorů agregátů.

„Stačí jedna bouřka a už to nejde. Mám starý agregát a hlavně plné kanystry. Nejmíň čtyřicet litrů, abyste vydržel 40 hodin bez proudu,“ říká majitel místní samoobsluhy Marek Dousek. „Minule elektřina nešla dva dny a mě to stálo dvanáct tisíc,“ dodává.

Jen letos v srpnu museli obyvatelé Žacléře vydržet bez elektřiny celých 50 hodin. Při vichřici z minulého víkendu to podle nich bylo lepší, k obnovení dodávek stačilo o deset hodin méně.

„Když vypnou proud, tak za pár hodin dojde proud i operátorům, signál slábne a je problém se spojit. Má to jedinou výhodu: Lidi přestanou volat starostovi, kdy půjde proud, protože se nemůžou dovolat,“ říká starosta Žacléře Miroslav Vlasák (ODS).

Řešením by mohlo být zakopání drátů pod zem

Drobnějších výpadků jsou v Žacléři desítky do roka. Do města sice vedou dvoje dráty, každá větev ale alespoň částečně vede lesem. A ty už znají technici energetiků skoro lépe, než místní houbaři. Starosta Vlasák proto navrhuje tři varianty, jak podobným situacím do budoucna předejít.

Tou první je zasadit kabelové rozvody do země. To ale odmítá ČEZ. „Pokud se na kabelu projeví závada, tak její odstranění je třeba v zimě kvůli zmrzlé půdě mnohem náročnější,“ říká mluvčí ČEZ Hradec Králové Šárka Beránková.

Druhá varianta řešení spočívá podle Vlasáka ve zvětšení průseků kolem elektrického vedení. „To by se pravděpodobně nelíbilo ochranářům,“ namítá za ČEZ Beránková. 

Pak už ale podle starosty Žacléře nezbývá, než napojit elektrickou síť na Polsko, kde podle něj dodávky elektrického proudu fungují bez problémů.