Betonové monstrum u Berounky - školicí středisko, nebo atomový kryt?

Ptyč (Plzeň-sever) - Na okraji chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko v malebné obci Ptyč na Plzeňsku vzniká monstrózní betonová stavba. Původně mělo jít o školicí a vzdělávací středisko filozofického hnutí Avenna. To se ale od stavby později distancovalo, k čemu má tedy sloužit komplex připomínající nedobytnou pevnost nyní, není jasné. A jasné není ani to, kdo a proč stavbu takových rozměrů na dohled od chráněné krajinné oblasti povolil. Co se za monumentální stavbou skrývá, zjišťovala reportérka pořadu Reportéři ČT Aneta Snopová.

Školicí středisko s tři metry tlustými, kovovými pruty vyztuženými stěnami, trojitými pancéřovými dveřmi, s čističkou vzduchu a vlastními zásobami na vodu je záhadou nejen pro místní obyvatele. Na první pohled budova působí spíše jako základna uzpůsobená pro atomový konflikt.

„Ptal bych se po účelu tohoto monumentu. Jestli má chránit lidi vevnitř před něčím zvenku, nebo chránit lidi venku před něčím zevnitř,“ říká plk. Pavel Maňas z Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany v Brně. Projekt přirovnává k ochranné stavbě či krytu. Některé tlakové dveře jsou však podle něj stavěny také způsobem, aby odolaly výbuchu uvnitř budovy. Velká část prostorů se nachází v podzemí.

  • Školicí středisko Maják autor: MAFRA - František Vlček, zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471320.jpg
  • Školicí středisko Maják autor: MAFRA - František Vlček, zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471316.jpg
  • Školicí středisko Maják autor: MAFRA - František Vlček, zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471319.jpg
  • Školicí středisko Maják autor: MAFRA - František Vlček, zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471315.jpg

Gigantická stavba roste na ploše 10 tisíc metrů čtverečních na břehu řeky Berounky, jen pár desítek metrů od chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Miliardovou stavbu zainvestovala firma Stébla, s. r. o., patřící Daniele Kuchtové, bývalé manželce jednoho z nejbohatších Čechů, Pavla Tykače. Oficiálně jde o školicí středisko Maják, které mělo sloužit aktivitám filozofického hnutí Avenna. Na webových stránkách hnutí však stojí, že firma 28. února spolupráci s Avennou ukončila a zamezila jakémukoliv přístupu na pozemky.

Religionista Vojtíšek: Hnutí usiluje o jiné věci než přežití atomové války

Hnutí Avenna (latinsky „stéblo“) vychází z tradice západního esoterismu, především pak z tzv. Nového myšlení, které vzniklo v polovině 19. století ve Spojených státech. Jeho podstatou je pozitivní myšlení, na jehož základě je poté možné lépe řešit osobní i pracovní problémy a dosáhnout vyrovnaného způsobu života. Zakladatelkami tohoto hnutí jsou Katarína Kuňová a Hana Přádová. „Nezpozorovali jsme nic, co by naznačovalo, že by jim šlo o dlouhodobé přežití nějakého konce světa, atomové války nebo něčeho takového. Stavební projekt nesedí k tomu, z čeho hnutí vychází,“ uvedl vedoucí katedry religionistiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy Zdeněk Vojtíšek.

Současný záměr využití budov tak není znám. „Byli jsme informováni zástupci investora, že ve společnosti Stébla došlo k výměně vedení, které celý záměr přehodnocuje,“ sdělil vedoucí odboru výstavby MÚ Kralovice Vlastimil Pech.

Stěny a přetlakové dveře jako v atomové elektrárně

Odhady nákladů pro výstavbu komplexu se pohybují mezi dvěma a deseti miliardami. Podle plk. Maňase jsou stěny zpevněny takovým množstvím armatury, jaké je běžné u jaderných elektráren a podobných objektů, jež mají vydržet obrovský tlak nebo zatížení.

Gigantickou stavbu posvětil stavební odbor v nedalekých Kralovicích. Šéf kralovického stavebního odboru Vlastimil Pech tvrdí, že neměl jinou možnost než povolení vydat. Investor si totiž vybral místo, které nepodléhá žádné regulaci. Obec Ptyč nemá územní plán, přestože ji od hranice chráněného krajinného území dělí jen několik desítek metrů. „Nebyl důvod stavbu nepovolit po projednání v řízení tak, jak určuje stavební zákon,“ uvedl Pech.

  • Amatérské záběry ze stavby uniklé na internet zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471305.jpg
  • Amatérské záběry ze stavby uniklé na internet zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471311.jpg
  • Amatérské záběry ze stavby uniklé na internet zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471307.jpg
  • Amatérské záběry ze stavby uniklé na internet zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471304.jpg
  • Amatérské záběry ze stavby uniklé na internet zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471303.jpg
  • Amatérské záběry ze stavby uniklé na internet zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471312.jpg
  • Amatérské záběry ze stavby uniklé na internet zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471310.jpg
  • Amatérské záběry ze stavby uniklé na internet zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4714/471306.jpg

Část chráněné krajinné oblasti nad údolím Berounky sousedící se stavbou je zároveň Národní přírodní rezervací a evropsky významnou lokalitou v rámci soustavy Natura 2000. Betonový kolos výrazně narušuje krajinný ráz a snižuje kvalitu panoramatu pro místní obyvatele i návštěvníky regionu.

Také v něm však stavba vzbuzuje jisté pochybnosti: „Myslím, že v této budově by mohla existovat skupina lidí bez toho, aby po určitou dobu vůbec musela kontaktovat okolní svět. Ta doba by nemusela být úplně krátká,“ uvedl Pech. Nadřízený stavební úřad v Plzni se o gigantické stavbě dozvěděl až z médií. „Tato stavba je maximálně naddimenzovaná a do území krásné údolní nivy řeky Berounky nepatří,“ podotýká vedoucí odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec. Úřad však v současné době nemá žádné zákonné prostředky, kterými by mohl stavbu zakázat či zastavit.

Betonový kolos posvětil starosta sousední obce, na stavbě vydělal

Starosta obecního úřad v Hlincích, pod které obec Ptyč spadá, ovšem s gigantickou stavbou souhlasí. Malebné Hlince, které se chlubí chráněnými vesnickými budovami, leží od Ptyče na dohled. Starosta Jaroslav Helebrant dva týdny před schválením stavby inicioval přijetí vyhlášky o zastavěném území, která úřadu umožnila vydat stavební povolení. Podle této vyhlášky je možné na území, které už bylo v minulosti zastavěné, bez omezení stavět dál. Betonové monstrum vyrůstá na místě dřívějšího zemědělského statku.

Helebrant také spoluvlastní firmu, která na stavbě centra, jehož vznik umožnil, dostala opakovaně zakázky na dopravu vody do betonárky. Že by šlo o střet zájmů, odmítá.

Osud špičkové léčebny pro postižené děti (zdroj: ČT24)