Finanční poradce se zaštiťoval jménem zavedené společnosti. Klienty připravil o miliony

Další případ údajně podvodného finančního poradce se objevil v Brně. Muž měl pracovat pro velkou poradenskou společnost. České televizi se ale ozvali klienti, se kterými měl uzavírat smlouvy na neexistující produkty. Vložené úspory v řádech milionů už nikdy neviděli. Společnost Fincentrum se však od případu distancuje, klienti prý mají vymáhat peníze po jejím bývalém spolupracovníkovi.

Nejdřív investoval menší částky, které se mu vracely. Když Erik Steinmetz získal důvěru k oblastnímu řediteli finančně poradenské společnosti, svěřil mu i mnohem větší sumu. Se svými příbuznými investoval do takzvaných VIP vkladových účtů. Sedm a půl milionu korun se jim nevrátilo. „Ty nabídky, tabulky, všude byla loga společnosti Fincentrum, ta důvěryhodnost tam byla opravdu vysoká,“ řekl redaktorce České televize Erik Steinmetz.

Finanční společnost chce poradce žalovat

Společnost Fincentrum ale tvrdí, že jde o soukromou aktivitu jejich bývalého spolupracovníka. Klienty společnost nemá v databázi, smlouvy nemohla kontrolovat a produkt s názvem VIP vkladový účet se zhodnocením 10 % na tři a pět let prý nikdy neposkytovala.

„V době, kdy banky nabízely jedno procento. Už z povahy věci a obezřetnosti mohlo být patrné, že jde o podvod,“ řekl mediální poradce společnosti Fincentrum Miroslav Beneš. A dodal, že v tuto chvíli má společnost připravenou žalobu za poškození dobrého jména a finanční újmu na pana Tulise. „Bohužel podle dostupných zdrojů jde o nemajetného člověka,“ řekl Miroslav Beneš.

Michala Tulise, který smlouvy se Steinmetzovými uzavíral, se redaktorce České televize Barboře Měchurové podařilo kontaktovat. Na smluvené schůzky ale nikdy nedorazil a neposlal ani vyjádření prostřednictvím SMS nebo mailu.

Redaktorka Barbora Měchurová se snažila s finančním poradcem spojit (zdroj: ČT24)

Za podvod byl poradce odsouzen už i v minulosti

Za podvod, dílem ve stádiu pokusu, byl Michal Tulis před dvěma lety odsouzen u Městského soudu v Brně ke čtyřleté podmínce. Ta tím pádem pořád trvá. A jeho jméno figuruje také v centrální evidenci exekucí. 

Steinmetzovi požadují uhrazení škody po společnosti Fincentrum. „Klienti očekávali to, že ve chvíli kdy jednají s obchodním zástupcem, obchodním ředitelem společnosti Fincentrum, tak jednají se společností Fincentrum,“ řekl advokát poškozených Jaroslav Zeman.

Podle odborníků, které Česká televize oslovila, to ale není jednoznačné. „Podle mého názoru se jedná zejména o trestnou činnost té jedné osoby, ale to neznamená, že ta společnost se z toho úplně jednoznačně dostane, to by záleželo na posouzení toho konkrétního případu,“ vysvětlil právník Sdružení obrany spotřebitelů Jan Hejtmánek.

Mluvčí České národní banky Markéta Fišerová řekla, že obecně za výkon činnosti vázaného zástupce i zaměstnance odpovídá zastoupený. „V daném případě se ale mohlo jednat o postup zprostředkovatele, který byl v rozporu s právními předpisy a stejně tak i s předpisy interními dané společnosti,“ dodala Fišerová.

Podvedená rodina oslovila finančního arbitra

Podvedené rodině proto doporučují obrátit se na policii. Steinmetzovi zatím oslovili finančního arbitra, ten ale dosud nerozhodl. Na peníze investované před lety tak stále čekají.

Na policii v Brně se loni obrátilo 523 lidí s podezřením, že je někdo podvedl. Letos je to dva měsíce před koncem roku už 509 lidí. Podle policejního mluvčího Pavla Švába se tak dá čekat mírné zvýšení.