V jižních Čechách vyrazili do boje proti černým odběratelům vody

Českobudějovicko - K největším černým odběratelům vody v jižních Čechách překvapivě nepatří sociálně slabší lidé, ale ekonomicky dobře situovaní majitelé zahradních bazénů. Zatím to alespoň vyplývá z prvních kontrol vodárenských společností. Ty provedly několik razií, protože zaznamenávají stále vyšší ztráty. Kontroly čekají v příštích měsících taky tisíce jihočeských domácností.

Město Rudolfov na Českobudějovicku, úterý brzy ráno - technik vodárenské společnosti bez předchozího ohlášení zvoní u jednoho z vytipovaných domů a okamžitě odchází k vodoměru. Podle mluvčí společnosti na to má právo. Podobná návštěva čeká tisíce obyvatel jižních Čech. Technici nejprve kontrolují vodoměr a jeho plombu. Potom prohlížejí trasu přípojky.

Miroslav Javořík z vodárenské společnosti VaK Jižní Čechy informoval, že se stává, že je vodoměr úplně vyjmutý a přípojka je s vnitřním rozvodem připojená trubkou. Oslovení jihočeští starostové kontroly spíše vítají. Hlavně kvůli cenám. Starosta Rudolfova Milan Třebín (KDU-ČSL) sdělil, že cena vody je závislá i na ztrátách v systému. „Nejvíc nás šokovala obec Bavorov na Strakonicku, kde z vytipovaných šestnácti domácnosti byly černé odběry u osmi,“ nechala se slyšet mluvčí VaK Jižní Čechy Renáta Kollarczyková.

Totožnost zlodějů vodárenská společnost tají. Nakonec totiž souhlasili s pokutou a náhradou škody. Většina se jich podle vedení firmy snažila šetřit na napouštění zahradních bazénů. Kvůli podobným kontrolám možných nelegálních odběrů elektřiny už vypukl ostrý spor mezi společností ČEZ a skupinou lidí z Olomoucka. Těm kromě jiného vadilo i zastavení dodávek energie. Do takové míry se zatím situace na jihu Čech nevyhrotila.