Obce marně shánějí peníze na stavbu vodovodu

Křivoklát/Domažlice - Tři sta milionů musí sehnat starostové na Křivoklátsku na nové vodovody a kanalizace. Stávající zařízení je staré anebo chybí. Po deseti letech příprav vybrali firmy, které síť postaví - jenže stavba bude dražší, než předpokládali. Finance marně shánějí také obce na Domažlicku.

Vodovod a kanalizaci chce na Křivoklátsku postavit celkem devět obcí. Jediná čistírna v oblasti, která se nachází v Roztokách, však nebude stíhat. Postavit je potřeba několik dalších čistíren a také 120 kilometrů potrubí. Celkové náklady vyjdou na 950 milionů korun.

Stavba po deseti letech příprav může začít okamžitě, problém je ovšem v penězích. Stát již dříve slíbil 670 milionů. Obce tedy musí dát dohromady dalších 280 milionů, a to do 30. června. „Pokud do toho data splní všechny podmínky, ke kterým se zavázaly, ty peníze dostanou,“ uvedl Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Obce si proto budou brát úvěry anebo rozprodají část majetku. „Pokud to nezvládneme, tak jsme skončili a nebudeme mít dobrý pocit ani čisté svědomí,“ komentuje to předseda projektu a starosta Roztok Vladimír Melč. V ideálním případě začne stavba v červenci a potrvá další dva roky.

Obce na Křivoklátsku, které chtějí vodovod
Zdroj: ČT24

Také obce na Domažlicku shánějí peníze na výstavbu vodovodu, bohužel už několik let marně. Osvračín zahájil projekt na výstavbu před třemi lety. Ani letos se ho kvůli nedostatku peněz nedočká. Lidé musí dál využívat vlastní zdroje nebo obecní studny, kterých je v Osvračíně celkem patnáct. Jenže voda v nich není pitná, obsahuje totiž velké množství dusičnanů a bakterií.

Bohatá zásoba nedostupné vody

Obec s více než 600 obyvateli už několikrát neúspěšně žádala o evropské dotace na výstavbu za zhruba dvacet milionů. Ironií je, že obec má zároveň bohatou zásobu vlastní pitné vody, která je však pro občany nedostupná. Obec před lety odkoupila dva vrty, ve kterých je vody dostatek – bez připojení se však nedá čerpat. Podobné problémy řeší i v nedalekých Čečovicích.

Jediný vhodný dotační titul nabídl obcím přímo Plzeňský kraj, který však bude letos rozdělovat pouze omezené prostředky. Na hejtmanství přišly žádosti ve výši 134 milionů korun, kraj však rozdělí pouze 12,5 milionu.

Nepřítomnost vodovodu zároveň brání rozvoji obcí. Těm totiž chybí voda pro nové stavební parcely a nemohou se pustit ani do oprav místních komunikací.

Události v regionech: Obce potřebují peníze na vodovody (zdroj: ČT24)