Některá města posilují strážníky, bojí se amnestovaných zlodějů

Chrudim - Starostové tří měst na Chrudimsku si stěžují na to, že u nich rapidně stoupla kriminalita. Tvrdí, že se tak stalo kvůli lednové amnestii. Do měst navíc jen velmi málo jezdí hlídkovat policisté. Starostům Luže, Proseče a Skutče už došla trpělivost a chtějí společnou městskou policii.

Dříve poklidné městečko Luže musí řešit několik krádeží a vloupání týdně. Od nového roku tady zloději vykradli dvakrát mateřskou školu, potraviny, železářství, restauraci i ordinaci lékaře. Škody jsou podle policie počítány v řádu několik desítek tisíc korun. „Zloději navštívili už většinu obchodů v Luži,“ uvedl místní starosta Radek Zeman. Podobně je na tom i sousední Proseč. Starostové tvrdí, že problémy začaly právě po amnestii. Podle celorepublikových statistik už je opět za mřížemi přes čtyři sta amnestovaných vězňů.

Policie České republiky v jejich městech hlídkuje jen výjimečně. Proto se starostové domluvili, že zřídí společnou městskou policii, která bude sídlit ve Skutči. „V současné době jsou dva stálí strážníci městské policie Skuteč. Pakliže dopadne rozšíření, tak by nás bylo sedm,“ uvedl velitel strážníků Jiří Stuna. Společná městská policie by měla začít fungovat už v září. O náklady by se dělila všechna tři města rovným dílem.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)